Pozdrav Beloj nedeji

vlcsnap-2020-10-04-14h34m50s237

Kastav je jutros pozdravio još jednu Belu nedeju. Itekako drugačiju od prethodnih ali ne bez osnovnog sastojka, mladog vina kojim se na gradskom trgu i danas nazdravljalo.

– Tradicija se nije prekinula i to je ono što je najbitnije. Mislim da smo ovim pokazali koliko je ovo važno, mislim da i priča koja se spominjala po medijima o Beloj nedeji pokazuje koliko je ta tradicija velika koliko Bela nedeja znači Kastavcima, Kastavkama ali i cijeloj ovoj regiji, rekao je gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac.

A da im znači puno, pokazali su i sami građani pojavivši se u velikom broju na manifestaciji koja tradicionalno pozdravlja ovaj, za Kastav, velik dan. No, prvi je ovo put u 500 godina dugoj povijesti da se Bela nedeja neće održati u onom svima poznatom obliku.

Današnji dan začinila je kvalitetna glazbena podloga u izvedbi KUD-a Učka, sopilaša Svetog Jurja iz Krasa ali i nezaobilaznih veselih članova Glazbenog društva Spinčići.

– Bela nedeja nisu štandovi nego je Bela nedeja blagdan kastavski, tradicija velika i bila bi šteta da se ne obilježi barem ovako sa domaćim snagama i još je meni ljepše kad je manje ljudi tu, jer onako bude prenatrpano, a ovako čuješ domaću besedu, rekao je Darko Čargonja iz Glazbenog društva Spinčići.

Ni sutrašnji dan neće proći bez aktivnosti pa će se tako s početkom u 10 sati u restoranu Kukuriku održati radionica Med-i-teran z’ Kastva pod pokroviteljstvom Udruge Belica i Grada Kastva.