PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Mir Božji – Hristos se rodi!

Mir Božji – Hristos se rodi!

Pravoslavni vjernici prema starom Julijanskom kalendaru danas slave Roždestvo Hristovo – Božić i sljedećih tjedan dana pozdravljat će riječima Mir Božji – Hristos se rodi. Jutarnje bogosluženje pravoslavnih vjernika počelo je u 6 sati u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku, a svečana božićna Liturgija na kojoj se okupio velik broj vjernika održana je u 9 sati u hramu Svetog Nikole.
Povodom Božića Srpska pravoslavna crkva, na čelu sa patrijarhom Pavlom, uputila je tradicionalnu božićnu poslanicu u kojoj su pozvali vjernike da se vrate svijetu koji je rođen s Kristom te njegovom vrednovanju istine na kojoj se temelji život i smisao postojanja. Na Drugi i Treći dan Božića, svete liturgije održat će se u hramu Svetog Nikole s početkom u 9 sati.
U crkvi Svetog Sebastijana i Florijana svetu liturgiju predvodio je otec Goce Micev, parohijski svećenik makedonske pravoslavne crkve iz Skoplja koji je poručio:
– Poruka glasi ljubav, mir među ljudima, posebno među hrišćanima jer smo mi srodne i bratske crkve, katolička i pravoslavna tako da od našeg poglavara g. Stefana ima veliki i srdačan pozdrav cijela Hrvatska i cijela Europa sa porukom: ljubav među ljudima i mir među ljudima, tako da Hristos se rodi – uistinu se rodi.