Pred dovršetkom nova riva u Mošćeničkoj Dragi

Župan Zlatko Komadina u društvu načelnika Općine Mošćenička Draga Rikarda Staraja i ravnatelja ŽLU Fernanda Kirigina obišao je radove na dogradnji obale i izgradnji obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi, zajedničkom infrastrukturnom projektu Županije, ŽLU i Općine.

mošćenička

Župan je izrazio zadovoljstvo odrađenim poslom. „Ovo je izuzetno važan projekt za Mošćeničku Dragu gdje se rive nisu uređivale gotovo 80 godina. Danas je ovdje nova riva koja će se u drugoj fazi produžiti te izgraditi lukobran čime će se stvoriti uvjeti za kvalitetnu ribarsku priču, turističku priču, kao i sigurni komunalni vezovi. S ovim projektom cijela vizura Mošćeničke Drage dobiva novu dimenziju, podiže kvalitetu turističke ponude, ali i kvalitetu života lokalnog stanovništva“, rekao je župan te čestitao Kiriginu na dobro vođenom projektu, a načelniku Staraju na uspješnom povlačenju europskog novca za više EU projekata što je udvostručilo općinski proračun.

Kako je istaknuo Kirigin investicija je vrijedna 10 milijuna kuna i ovo je do sada najveći projekt ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. „Dobili smo 86 metara nove obale koja je prva faza uređenja luke, a slijedi izrada nove projektne dokumentacije i apliciranje na EU fondove, za daljnje proširenje luke i izgradnje lukobrana, rekao je Kirigin. Financiranje projekta (u koji su uključeni radovi i potrebni nadzori) osigurano je od strane Primorsko-goranske županije u iznosu od 2.450.000,00 kuna, Općine Mošćenička Draga u iznosu od 1.125.000,00 kuna (od čega 500.000,00 kuna u radove na lučkom području), te od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u visini od 6.500.000,00 kuna. Preostali iznos osigurala je ŽLU vlastitim sredstvima. Planiranim zahvatom objedinjena je izgradnja nove obale i šetnice u zaleđu. Veći dio zahvata je u lučkom području i to na njegovom morskom dijelu, dok je manji dio izvan lučkog područja, stoga projekt ima dva investitora, ŽLU  i Općinu Mošćenička Draga. 

„Znamo da smo ribarsko mjesto i da je ribarstvo identitet Mošćeničke Drage, a i sve  manifestacije odvijaju se zapravo na rivi. Ovo proširenje mola omogućit će i veće evente, koncerte, što će podići i našu turističku ponudu“, rekao je načelnik Staraj te dodao da se sada intenzivno radi na pripremi druge faze projekta koji je financijski zahtjevan, procjene su oko 45 milijuna kuna, stoga će se i pokušati osigurati novac iz europskih fondova. „U slijedećem mandatu nam je cilj doći do građevinske dozvole da bi mogli aplicirati projekt, a tek zatvaranjem lučkog područja i ove operativne obale dobivamo pravi smisao luke. Zahvaljujem se  u prvom redu Županiji koja je pomogla ovaj projekt ne samo financijski, nego i u pripremi dokumentacije, kao i resornom Ministarstvu na značajnim sredstvima za izgradnju nove rive“, istaknuo je Staraj.