Predsjednik Zoran Milanović

vlcsnap-2020-02-18-17h30m59s417

 

Zoran Milanović je prisegnuo i postao peti predsjednik Republike Hrvatske.

 

Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za svoje buduće greške, bit će ih. Jer te greške nikada neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Nikada nisu niti bile, bar ja tako mislim. Uložit ću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna povjerenja i razumijevanja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim njezinim građanima. “ – naglasio je Zoran Milanović.

 

Kao predsjednik ne kanim biti korektivni, nego konstruktivni faktor, poručio je Milanović te dodao kako svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i mjesto.

 

Danas je naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili bilo na koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji. Kad kažem drukčija, mislim i slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, spolnom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama. “ – istaknuo je Milanović.

 

U svom govoru istaknuo je važnost obrazovanja, kulture, nezavisnog sudstva, dotaknuo se vanjske politike te patriotizma.

 

Jer patriotizam je, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili, i čine, boljima, slobodnijima, sadržajnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja, vjerujem, biti sretnije mjesto za život.” – naglsio je Milanović.

 

Građane na korzu pitali smo što misle o novom hrvatskom predsjedniku.

 

Ja sam glasao za njega zato što nema boljeg izbora. 00:07 + 00:21 On će svakako to bolje raditi od Kolinde Grabar-Kitarović, jer je ona napravila previše grešaka. 00:28 Ali dok je ona bila predsjednica ja sam to poštovao, jer je predsjednik države institucija.

 

Djeluje mi ozbiljno, pametan čovjek zna šta govori mislim da će biti ok.

 

Zoran Milanović odlučio se za skromnu inauguraciju, a prisegu za razliku od svojih prethodnika, nije položio na Markovom trgu. S najmanje uzvanika do sada, njih 39, dok je novinara I drugih medijskih djelatnika te tehničara bilo oko 250. Premda je u Uredu predsjednice bilo predviđeno 650 tisuća kuna za inauguraciju, on je odlučio potrošiti 100 tisuća kuna. Nakon svečane ceremonije, na izlazu je predao buket cvijeća Kolindi-Grabar Kitarović. Zoran Milanović dužnost predsjednika počinje obnašati sutra.