PREDSJEDNIKOV POSJET PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučerašnji cjelodnevni boravak u primorsko – goranskoj županiji počeo je u brodogradilištu “Kraljevica”

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučerašnji cjelodnevni boravak u primorsko – goranskoj županiji počeo je u brodogradilištu “Kraljevica”

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučerašnji cjelodnevni boravak u primorsko – goranskoj županiji počeo je u brodogradilištu “Kraljevica” u kojem su predstavljene tehničke mogućnosti patrolnog broda kojeg su za libijsku  mornaricu izgradili kraljevački brodograditelji. Predsjednik je istaknuo kako je brodogradnja jedno od najtežih pitanja predpristupnih pregovora za Europsku uniju. – Nažalost naša je brodogradnja ostala na istom nivou na kojem se razvijala prije, treba se specijalizirati i pronaći partnera te ponovno dignuti našu brodogradnju na visoki nivo. Ako smo sposobni graditi vojne brodove za  strane mornarice, onda možemo zadovoljiti i potrebe hrvatske mornarice – naglasio je predsjednik pred visokim vojnim dužnosnicima u škveru.          Nakon Kraljevice Mesić je otvorio Inino odmaralište u Malinskoj, gdje je komentirao odluku Vlade o dodjeli pet puta većih sredstava obilježavanju godišnjice Bleiburga u odnosu na Jasenovac.- Treba reći jednu istinu, niti jedan u Jasenovcu nije kriv za niti jednog poginulog na Bleiburgu ali, su mnogi u Bleiburgu krivi za poginule u Jasenovcu, i to treba biti jasno – rekao je predsjednik Mesić.       Dio dana predsjednik je proveo i u Rijeci, i to na Pomorskom fakultetu. Ondje se okušao u plovidbi na navigacijskom, brodostrojarskom i komunikacijskom simulatoru vrijednom oko 3 milijuna kuna. Riječ je specijaliziranoj opremi koja budućim pomorcima pruža vrlo uvjerljiv doživljaj plovidbe u različitim vremenskim uvjetima. Predsjednik je uspješno uplovio u riječku luku, a u vještini vožnje okušao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Predsjednik je održao i predavanje  profesorima i studentima Pomorskog fakulteta pod nazivom Hrvatska u svjetlu euroatlantskih integracija.
 
 
Autorice: Ivana Lulić, Ljiljana Vidmar – Erjavac