Predstavljeno tiskano izdanje brošure programa projekta Rispekt

U organizaciji Matice umirovljenika grada Rijeke, a uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Klubu umirovljenika Centar održano je predstavljanje tiskanog izdanja brošure projekta Rispekt.

umirovljenici

Predstavljeno tiskano izdanje brošure programa projekta Rispekt

U organizaciji Matice umirovljenika grada Rijeke, a uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Klubu umirovljenika Centar održano je predstavljanje tiskanog izdanja brošure projekta Rispekt.

Riječ je o projektu jačanja i reintegracije marginaliziranih osoba treće životne dobi, a prilagođen je starijim osobama koje imaju određene poteškoće iz spekta logopedskog, psihološkog, fizioterapeutskog ili medicinskog polja djelovanja.

Glavna nit vodilja prilikom stvaranja ove brošure bila je da svi programi koji su provedeni u sklopu projekta ostanu dokumentirani i jednom kada projekt završi. U njoj se nalaze praktični zdravstveni savjeti, psihološki savjeti za poboljšanje odnosa unutar obitelji, ali i slikovni prikaz vježbi koje umirovljenici sami mogu raditi kod kuće. Programi su se provodili u sedam klubova Matice umirovljenika u Rijeci, odaziv na razne radionice je bio jako dobar i to nam je najbolja potvrda kako su ovakvi tipovi programa i više nego potrebni“, istaknula je psihologinja Katarina Banov koja je zajedno sa svim ostalim provoditeljima programa u projektu sudjelovala volonterski.

Kako je objasnio predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke, Emil Baumgartner, osim programa Rispekt, tijekom ove godine provedeno je još nekoliko programa. Program Ostvari san i skuhaj si sam bio je namijenjen samcima, a bazirao se na učenju osnova kulinarstva. Proveden je također i program medijske pismenosti za umirovljenike na kojem ih se učilo o čitanju sadržaja na internetu i važnosti raspoznavanja istinitih od takozvanih lažnih vijesti, a valja istaknuti i kako je Matica umirovljenika grada Rijeke jedan od nositelja inicijative susjedstva Pehlin, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Nastavljamo s radom i provedbom programa i u 2020. godini i veselimo se aktivnom sudjelovanju u programu Europske prijestolnice kulture“, kaže Baumgartner.

Program Rispekt nastao je kao suradnja Udruge umirovljenika Rijeke i volontera različitih struka u želji da se članovima klubova umirovljenika osigura lakši pristup stručnom savjetu i vodstvu za pojedine zdravstvene probleme i pitanja obiteljskog života.

U sklopu programa Rispekt proveden je tromjesečni program uz vodstvo fizioterapeuta Vježbajmo zajedno; na temu suočavanja sa stresom, planiranja brige i njege u starijoj dobi te jačanja obiteljskih odnosa proveden je niz psiholoških radionica Mjesto za obitelj; održane su i logopedsko-psihološke radionice za članove s oštećenjem sluha Čujemo li naše starije kao i individualne logopedske vježbe s pacijentima odjela za Neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji su u oporavku od moždanog udara.

Tiskana brošura dostupna je u klubovima umirovljenika u Rijeci, a bit će dostupna i u svim ograncima Gradske knjižnice Rijeka.