Premijer Plenković s austrijskim kancelarom i bavarskim premijerom u posjetu LNG terminalu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je zajedno sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom LNG terminal u Omišlju na Krku.

  • Što se tiče energetske sigurnosti, Hrvatska je zaista sigurna. Mislim da je svima danas jasno da smo mi u prvom mandatu okončali dugu debatu treba li nam ovaj LNG terminal na Krku. Mi smo za njega dobili 101 milijun eura, naša Vlada je donije odluku da će dati još toliko. U njega su uložili i HEP i Plinacro, koji su i suvlasnici. Više od 60 posto plina koji konzumiramo u Hrvatskoj upravo je ukapljeni prirodni plin koji se ovdje regasificira. Kada bi bili sebični i egoistični, rekli bismo Hrvatska ima dovoljno, ali naša je želja u duhu europske solidarnosti, činjenicu da postoji ovakva kritična infrastruktura učiniti korisnom i našim susjedima, rekao je premijer Plenković.

Kapacitet terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju, do 2024. godine bit će povećan na 6,1 milijardu kubičnih metara, što je gotovo dvostruko više od sadašnjeg kapaciteta. Više u videoprilogu.