Preminuo je fotoreporter i novinar Srđan Vrančić

Screenshot_20220517_204201

Fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix Srđan Vrančić iznenada je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener, javlja Jutarnji list.

Srđan Vrančić je rođen 1. rujna 1965. godine u Rijeci, a fotografijom se bavi od 1979. godine. Prije toga, prve je radove objavio u omladinskom listu “Val”. Izvještavao je s Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine, Formule 1, svjetskih i europskih prvenstava u nogometu, kao i prvenstva u skijanju St. Moritz, Bormio, Santa Caterina, Schladming. Vrančić je usto bio i vrstan skijaš, na 55. Svjetskom prvenstvu novinara skijaša 2009., u konkurenciji 250 novinara iz 40 zemalja, završio je na 15. mjestu.

Mnogi će Vrančića najviše pamtiti kao ratnog izvjestitelja i fotoreportera. Izvještavao je sa svih hrvatskih ratišta u Domovinskom ratu, iz Afganistana, Srbije, Kosova, Libije, Libanona, Sirije, Krima, a njegov je posljednji ratni fotoreporterski zadatak bio u Ukrajini gdje je proveo ukupno 13 dana.

Podvodnom se fotografijom Vrančić bavio od 80-ih godina, a imao je i aktivnu ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu. Osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2017. godine. Dobitnik je Velebitske degenije (2020), za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014).Njegove su fotografije bile izložene u brojnim muzejima. Između ostalih, u Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju, donosi Jutarnji list.

Foto: HND