Preminuo je Hamid Gačanin

U 88. godini preminuo je Hamid Bekša Gačanin, veliki riječki nogometni i odbojkaški radnik, nekadašnji kondicijski trener nogometnog kluba Rijeka i čovjek koji je dubok trag ostavio u odbojkaškim krugovima, piše Burin. hr

S odbojkašima Rijeke napravio je podvig, pretvorivši ih u viceprvake Jugoslavije, a kao kondicijski trener nogometaša Rijeke osvajao je povijesne kupove u Jugoslaviji.

Gačanin je u Nogometnom klubu Rijeka radio kontinuirano 20 godina, od 1. rujna 1976. do 31. prosinca 1995. godine, kada je otišao u zasluženu mirovinu. U tom periodu Gačanin je obavljao razne funkcije, te je u jednom periodu bio i tehnički direktor. Već je 1974. godine honorarno radio kod Gojka Zeca, tadašnjeg trenera prve momčadi Rijeke.

 

Kao profesor u Elektrotehničkoj školi odgojio je mnoge generacije malih i velikih igrača koji su pod njegovom paskom izrastali u prave ljude, ali i jedan od ljudi koji je pisao povijest riječke odbojke i nogometa u njihovim zlatnim razdobljima. Iako je u mladosti trenirao nogomet u Crvenoj zvezdi, Gačanin je sportsku karijeru izgradio u odbojci igrajući u Odbojkaškom klubu Jugoslavija iz Beograda. Gačanin je u Beogradu završio DIF fakultet, a u Rijeku je stigao 1963. godine na mjesto trenera Odbojkaškog kluba Kvarner gdje je u jednom periodu vodio mušku i žensku ekipu. Rijeka je 22 mjeseca kasnije ušla u Prvu ligu, te ujedno postala viceprvak Jugoslavije!

U Rijeci je dubok trag ostavio u ulozi trenera za fizičku pripremu, kako se tada nazivalo kondicijske trenere. Omiljen među igračima, Gačanin je bio među prvima u bivšoj Jugoslaviji koji se počeo baviti fizičkom pripremom nogometaša, ujedno prvi u Rijeci među kondicijskim trenerima.

Za vrijeme dok je ekipu vodio Marijan Brnčić, Gačanin je imao ulogu kondicijskog trenera, dok je pod vodstvom Dragutina Spasojevića imao ujedno ulogu i pomoćnog trenera, te je ujedno surađivao i s Miroslavom Ćirom Blaževićem.

Gačanin je bio dio stožera koji je vodio ekipu 1978. godine do Kupa Jugoslavije. Ujedno, Gačanin je imao čast zajedno s Vladimirom Lukarićem voditi Rijeku u polufinalu Kupa 1979. godine protiv Crvene zvezde, nakon što je Dragutin Spasojević smijenjen uoči utakmice. Rijeka je u finalu u dvije utakmice pobijedila Partizan i osvojila drugi Kup Jugoslavije zaredom, piše Burin. hr

 Hamid Gačanin prije nekoliko godina bio je gost u emisiji Orlando na Kanalu Ri. Pogledajte video