Press Stožera civilne zaštite PGŽ

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite PGŽ, iznijeti su aktualni epidemiološki podaci te ocjena da smo i dalje u trendu stagnacije epidemije koronavirusa.

unnamed

 Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimira Mićovića udio zaraženih unutar laboratorijski obrađenih testova i dalje je ispod 10 posto. „Konkretno, tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno  469 uzoraka od kojih je 41 Covid pozitivan. Ozdravilo je 38 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva 526“, rekao je Mićović. Dodao je da se i dalje smanjuje broj hospitaliziranih osoba. Prema današnjim podacima KBC-a Rijeka trenutno imaju na liječenju 22 Covid pacijenta od kojih je jedna osoba na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana jedna je osoba, nažalost, preminula. „Ovo su brojke koje ohrabruju i nastavkom kampanje cijepljenja uz dolazak većih doza cjepiva, za očekivati je da ipak ulazimo u  epidemiološki mirnije razdoblje“, naglasio je Mićović.

Povratak svih osnovnoškolaca kao i maturanata na nastavu u učionice, nije doveo do širenja zaraze među školskom populacijom, ali postojeći režim nastave i dalje ostaje na snazi, što znači da će većina srednjoškolaca i dalje nastavu pratiti online. Kako je izvijestio glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević od ukupne školske i studentske populacije zaraženih je 21,  a u samoizolaciji je 5 razreda osnovnih škola s ukupno 150 učenika. I u domovima za starije osobe situacije je dobra, nema novih žarišta, a trenutno je među oboljelima  42 korisnika  i 18 djelatnika. „U najavi je dolazak većih količina cjepiva tako da bi od 15. veljače krenuo novi ciklus cijepljenja 1. dozom u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a u ožujku i osoba starijih od 65 kao i kroničnih bolesnika“, rekao je Rončević