Prijavljeni zbog zagađenja mora, zraka i okoliša na području Bakarskog zaljeva

Osumnjičeni nisu postupali po zakonskim propisima iz domene zaštite okoliša, niti su po nalogu nadležne državne inspekcije tehnički unaprijedili poslovne procese kako ne bi došlo do zagađenja mora, zraka i okoliša na području Bakarskog zaljevaPolicija je proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 30 i 65 godina,  zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela onečišćenje okoliša.

Riječ je o osobama koje se sumnjiči da su kao odgovorne osobe riječke lučke tvrtke koja posluje u Bakarskom zaljevu na pretovaru tereta, u razdoblju od 2021. pa do veljače ove godine, propustili postupati prema zakonskim propisima iz domene zaštite okoliša, kao i po nalogu nadležne državne inspekcije.

Naime, bili su u obvezi tehnički unaprijediti poslovne procese kako ne bi došlo do zagađenja mora, zraka i okoliša na spomenutom području.  Budući da to nije učinjeno, u nekoliko navrata su se u proteklom razdoblju tijekom radova prekrcaja tereta dogodila zagađenja mora i tla koja su mogla ugroziti zrak, more, biljne i životinjske vrste u njemu, ali i zdravlje ljudi.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela, obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.