Prilika za hrvatske poduzetnike – 6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma za investicije u zelene tehnologije

Krajnji rok za prijavu projekta je 31.01.2023., a postotak potpore ovisit će o veličini i lokaciji poduzeća, tipu investicije i sl.

Innovation Norway, upravitelj poslovnog programa „Business Development and Innovation Croatia financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014-2021 objavio je Treći poziv za dostavu projektnih prijedloga. Cilj Programa, kojemu su fokus inovacije zelene industrije i plavi rast je povećanje konkurentnosti i poticanje održivog poslovanja hrvatskih, primarno malih i srednjih poduzeća.

Hrvatskim poduzetnicima u okviru trećeg poziva na raspolaganju je nešto više od 6 milijuna eura. Tako će kroz Inovacije zelene industrije moći dobiti bespovratna sredstva za sufinanciranje inovativnih projekta koji doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova, smanjenju potrošnje energije ili uštedama drugih resursa.

Kroz fokusno područje Plavi rast poduzetnici će moći dobiti potporu za inovativne projekte vezane uz obalno i pomorsko područje (obalni i pomorski turizam, pomorski i riječni promet, ribarstvo i akvakultura, morski otpad i zagađenje, desalinizacija i drugo).

Krajnji rok za prijavu projekta je 31. siječanj 2023., a postotak potpore ovisit će o veličini i lokaciji poduzeća, tipu investicije i sl. Tako će primjerice, mala poduzeća koja investiraju u opremu, ovisno o području gdje se nalaze na karti regionalnih potpora, moći dobiti i do 70% bespovratnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta. Velika poduzeća s maksimalno 25% javnog vlasništva mogu se također prijaviti, ali će dobiti nižu stopu sufinanciranja.

Do sada je iz ovog programa odobreno ukupno 37 poslovnih projekata.

Iz Ureda Innovation Norway u Zagrebu navode kako ovaj program za naše poduzetnike predstavlja jedinstvenu priliku za suradnju s norveškim partnerima, kroz pristup novim znanjima i modernoj tehnologiji, prije svega u vidu partnerstva na projektima, ali i drugih oblika suradnje.

Želite li saznati jeste li prihvatljiv prijavitelj, te možete li i kako dobiti potporu iz ovog programa, pogledajte u emisiji, u kojoj smo ugostili predstavnike Ureda Innovation Norway, Anne Lise Rognlidalen, direktoricu programa i voditeljicu ureda u Zagrebu te Egli Ilić, višu savjetnicu programa. Kako se prijaviti i na što paziti kod prijave odgovoriti će i uspješni prijavitelji iz ranijih poziva, Edi Belac, iz tvrtke Kamen Pazin, i Irena Gec, iz tvrtke Gec d.o.o. Plešce.