Primorsko-goranska županija druga po broju poduzetnika i obrta u 2022. godini

tradicijski obrt

Primorsko-goranska županija imala je na kraju 2022. godine na 1.000 stanovnika 43 tvrtke odnosno 35,6 obrta i slobodnih zanimanja. Ukupno je imala 11.487 aktivnih trgovačkih društava te 9.437 obrta i slobodnih zanimanja. U svim kategorijama svrstala se je na drugo mjesto u odnosu na ostale županije, pokazala je analiza portala Župan.hr, napravljena iz podataka DZS-a.

Kako pokazuju posljednji podaci HZZ-a nezaposlenost je u Županiji na kraju prošle godine bila 12,14 posto manja u odnosu na kraj 2021. godine.

Županija je i svojim mjerama lani pomogla poduzetnicima. Sufinanciranjem troškova nabavke opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti poduzetnicima u sektoru malog gospodarstva omogućava se primjenu suvremenijih tehnologija. Odobrava se 80 posto potpore do maksimalnog iznosa od 30 tisuća kuna bez PDV-a po korisniku s najmanje jednim zaposlenim, odnosno 40 tisuća kuna bez PDV-a s više od jednog zaposlenog. Prilikom odabira, mladi poduzetnici, žene poduzetnice te mikro poduzetnici ostvaruju prednost.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se i inovatorima, kreativnim pojedincima za realizaciju ideje, odnosno inovacije, a posebno se financijski stimuliraju mladi inovatori do navršenih 30 godina. Ukupan fond sredstava lani je bio 150 tisuća kuna dok se dodatna sredstva odobravaju mladima za prve tri inovacije koje su na najvišem mjestu na zbirnoj list i to 5.000 kuna za prvo mjesto, drugo 4.000 kuna i treće 3.000 kuna.