Pripreme za državnu maturu

Državna matura sve je bliže. A kako bi rezultati bili što bolji, te kako bi se upisali na željeni fakultet, pripreme su neophodne.

Škola svake godine ima pripreme u onom dijelu koji je obavezan, hrvatski, matematika i strani jezik. Ono što smo mi učinili, dodatan napor proteklih godina je što imamo i pripreme za biologiju i kemiju. Naime, primjetili smo da i biologija i kemija ne postižu uspjehe, rekao je ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Radenko Bradić.

Pripreme traju tijekom cijele nastavne godine.

Ono što mi primjećujemo da učenici, kako se bribližava sam rok Državne mature, onda se više pojavljuju na tim pripremama, dodao je Bradić.

Uz veliku količinu nastavnog sadržaja prisutan je i stres.

Prisutan je stres kod gimnazijalaca zbog kontinuirano veće količine nastavnih sadržaja, ali su posebno veliki zahtjevi kod učenika strukovnih programa. Oni moraju napraviti završni rad, obranit ga i tako završavau srednjoškolsko obrazovanje, a još im je i državna matura, istaknula je psihologinja Sonja Crnić.

Pa tako neki s pripremama kreću već početkom četvrtog razreda, no takvih je, kako kaže, sve manje.

Pripreme prave krenu nakon maturalnih zabava, početkom drugog polugodišta – kazala je Crnić.

Ali neki su stolice zagrijali ranije. Tako je Dominik već počeo s pripremama iz matematike i fizike, a u trećem mjesecu kreće i s kemijom.

Ima malo stresa. Ova godina mi je inače stresnija od prijašnjih. Onda, kako bih rekao nije lako sve uskladiti, ali može se. Matura zapravo nije teška. Lakša je nego što mi mislimo, rekao je Dominik.

Novina ovogodišnje mature je ta da će se na ispitu iz Hrvatskog jezika proširiti popis djela za esej.