PRODAJE SE NOVI LIST?

Gradom kolaju sve glasnije priče o ponovnoj prodaji Novog lista

Gradom kolaju sve glasnije priče o ponovnoj prodaji Novog lista

Posljednjih mjeseci gradski kuloari bruje o ponovnoj prodaji Novog lista. Priče su sve glasnije od kad je u Remetinačkom pritvoru prije mjesec dana završio vlasnik Diokia i Novog lista Robert Ježić. Nakon medijskih konzorcija EPH i austrijske Štirije koji više nisu u igri, u priču oko kupnje ušao je i poduzetnički sektor. Gradom se ovih dana proširila priča kako Novi list kupuje Plinio Cuccurin.
– Ne bi ja htio govorit o tome da li to gospodin Ježić prodaje ili ne prodaje, tako da trebam demantirat, nisam ja jedan od tih kupaca – rekao je predsjednik Udruge Ladonja, Plinio Cuccurin.
No, ne poriče da je s određenim ljudima razgovarao o Novom listu. Zaključili su kako bi za jedini riječki dnevnik najbolje rješenje bilo da suvlasnici postanu građani odnosno njegovi čitatelji.
– Ja mislim da je u Rijeci moguće pronaći 15-ak, 20 poduzetnika koji su spremni uložiti dio svog kapitala sa kojim mogu osigurati da će ga očuvati ili da će osigurati neku dobit ravnu bankarskoj kamati, da je to dovoljan razlog da se tu skupi više od 50 posto potrebnog kapitala, a ostatak da se kroz razdoblje od godinu dvije dana omogući da građani sudjeluju u toj kupnji zajedno sa zaposlenicima – objašnjava Cuccurin.
Da ideja nije loša smatra direktor Novog lista u vrijeme prodaje Dioki-a Franjo Butorac.
– Osobno mislim da ne mora to bit utopistička ideja. U sadašnjoj poziciji ako su Amerikanci odlučili prodati svoj dio onda se može nešto ozbiljno napraviti i s Novim listom – kaže bivši direktor Novog lista, Franjo Butorac.
Amerikanci su svojedobno imali 30 posto dionica, ali su ih prodali Diokiu koji sada ima 83 posto vlasništva, 5 je posto trezorskih dionica dok 12 posto drži 68 malih dioničara.
– Definitivno mali dioničari svih 68 su voljni prodati svoje dionice. Ja mogu reći u ime Udruge malih dioničara da tu ideju ne smatramo lošom idejom – rekla je predsjednica Udruge malih dioničara Novog lista, Ana Vičević Gračanin.
Međutim, dionice bi prodali samo pod istim uvjetima pod kojim su ih Ježiću prodali američki fond MDLF i Riječki list. U cijeloj priči sporna bi mogla biti cijena. Ježić je 50 posto Novog lista u svibnju 2008. kupio za 14 milijuna eura, za 30 posto MDLF-u je plaćeno navodno 8 milijuna, a danas Dioki za svojih 83 posto traži 28 milijuna eura. Iz Diokia su, očekivano, poslali šturo priopćenje da nije donijeta odluka, ali i da se ne vode pregovori o prodaji Novog lista.