Proglašeni pobjednici 9.STIFF-a

Posljednji dan 9. Međunarodnog studentskog filmskog festivala obilježila je ceremonija dodjela nagrada koje se dodjeljuju najboljim filmovima u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma, a između više od 700 prijavljenih i 40 odabranih, nagrađeni su filmovi studenata iz Rusije, Poljske, Francuske, Singapura, Njemačke, Sirije i Izraela.

Tri tročlana žirija  9. STIFF-a — za igrani, dokumentarni i animirani film proteklih su dana u Rijeci imali pune ruke posla biranjem najboljih od najboljih ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog festivala.

Žiri za dokumentarni film u sastavu Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić nagradili su film Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič, autora Pavela Zelenova (Rusija, 2022., St. Petersburg State Institute of Cinematography and Television) te obrazložili — Nagradu za najbolji dokumentarni film dodjeljujemo Pavelu Zelenovu za film Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič. Film je odabran zbog filigranskog prikaza ruske noći i noći jednog života, svevremenosti, promišljenih kadrova, nenametljivog pristupa i topline. Uz nagradu, žiri je pohvalio film Svjetlosne godine, autorice Monike Probe (Poljska, 2021., Munk Studio – Polish Filmmakers Association) uz objašnjenje — Film se osobito ističe u području režije, a krasi ga konzistentna i jasna dramaturgija. Redateljica je sjajno prenijela zaigranost glavnoga lika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg festivala, kao i prikaz prijateljstva s velikim P.

O pobjedničkom filmu u kategoriji igrani film odlučivao je žiri u sastavu Nadia Cvitanović, Tomasz Śliwiński i Nina Damjanović. Pobjedu je odnio film Babice / The Midwife, redateljice Anne-Sophie Bailly (Francuska, 2021., La Fémis). Riječima žirija — Babice je iznenađujuće suvremen u prikazivanju dinamike između žena i muškaraca iako je smješten u srednji vijek. Redateljica je uspjela uhvatiti atmosferu vremena. Sjajna gluma, kamera i ritam u potpunosti su nas uronili u scenu i držali u mislima o filmu još dugo nakon projekcije. 

Posebnu pohvalu žiri je dodijelio filmu Lili je sama / Lili alone (igrani film, 22’, Kina, Hong Kong, Singapur, 2021., Square Eyes), autorice ZOU Jing te obrazložio — Film impresionira kako minimalistički pristup stvara tako snažan emocionalni utjecaj na gledatelja. Iako je lokalna priča, ima vrlo univerzalno značenje s obzirom na ljudsko dostojanstvo.