Projekt Claustra+ osvojio drugo mjesto u izboru najboljih EU projekata hrvatskih županija

Rezultat ovog projekta je kreiranje novog turističkog proizvoda, kulturno-turističke rute Claustra koja spaja arheološke lokalitete u Hrvatskoj i Sloveniji. Turistima je otkriven rimski kompleks koji se proteže od Rijeke, preko Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i Austriju do Italije

Claustra2

 

Projekt  CLAUSTRA+ u kojem je Primorsko-goranska županija jedan od partnera, osvojio je 2. mjesto u upravo okončanom natječaju za najbolji županijski EU projekt u kategoriji prekogranične suradnje.

Čak 32 EU projekta bila su u konkurenciji za titulu najboljeg u ovogodišnjem izboru kojeg zajednički organiziraju Jutarnji list, Hrvatska zajednica županija, portal župan.hr i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt CLAUSTRA+ prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, provodila je Primorsko-goranska županija u razdoblju od 1. kolovoza 2017. do 31. siječnja 2020. godine. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.–2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.779.988,15 eura, od čega je proračun Županije 259.892,00 eura. 

Rezultat ovog projekta je kreiranje novog turističkog proizvoda, kulturno-turističke rute Claustra koja spaja arheološke lokalitete u Hrvatskoj i Sloveniji. Turistima je otkriven rimski kompleks koji se proteže od Rijeke, preko Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i Austriju do Italije.

Inače, Primorsko-goranska županija nominirala je dva projekta koji su mogli ući u konkurenciju jer je temeljni uvjet bio da su okončani do siječnja ove godine. Drugi nominirani projekt bio je “Muzej budućnosti – građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja“ unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Svečana dodjela nagrada bit će održana 21. listopada u Novom Vinodolskom.