Promjene u hitnoj pomoći i sanitetu na području PGŽ i Istre

Na sastanku čelnika zdravstvenih ustanova Primorsko-goranske i Istarske županije u Rijeci najavljene su promjene u hitnoj pomoći i sanitetu.Na sastanku dogovorena je i zajednička suradnja.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je u uvodu sastanka da ta županija ima velik investicijski zahvat u zdravstvu te znatna izdvajanja iz proračuna za osiguranje financijske stabilnosti zdravstvenih ustanova kako bi se osigurao dosegnuti nadstandard. Na sastanku je bilo riječi o manjku djelatnika u cijelom zdravstvenom sustavu, koji se odražava i na obje županije, zatim o financiranju specijalizacija liječnika, stipendiranju deficitarnoga zdravstvenog kadra i motiviranju da dođu u županijske zdravstvene ustanove i u njima ostanu, dječjim vrtićima te subvencioniranju kamata na stambene kredite, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Predstavnici ustanova Istarske županije prenijeli su svoja iskustva o pokrenutoj proceduri izdvajanja sanitetskog prijevoza iz sustava Doma zdravlja i pripajanju Zavodu za hitnu medicinu. Predstavili su novi model financiranja velikog opterećenja na zdravstveni sustav tijekom ljetne sezone, između ostalog i kroz boravišnu pristojbu.

Sudionici sastanka dogovorili su se da će razmotriti modele zajedničke javne nabave kako bi se postigle uštede u sustavu županijskog zdravstva, mogući zajednički nastup kako bi distributeri goriva za vozila hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza snizili cijene i kako bi HRT smanjio pristojbu, koja se sada plaća po vozilu, te kako bi se smanjio PDV za osnovnu medicinsku opremu.