Promocija zdravlja i prevencija ovisnosti

naziv je novog poslijediplomskog specijalističkog studija koji sutra počinje u Rijeci

naziv je novog poslijediplomskog specijalističkog studija koji sutra počinje u Rijeci

Promocija zdravlja i prevencija ovisnosti naziv je prvog poslijediplomskog specijalističkog studija u Republici Hrvatskoj koji započinje sutra u Rijeci.
Prva generacija studenata koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske steći se status specijalista promocije zdravlja i prevencije ovisnosti. Njihovo školovanje sufinancirati će Europska komisija u okviru Tempus programa za što je izdvojeno 30 tisuća eura.
Studij je namijenjen stručnjacima s područja psihologije, pedagogije, defektologije i drugih zanimanja vezanim uz rad s ovisnicima, djecom i mladima općenito. Studij promocije zdravlja i prevencije ovisnosti sastoji se od 6 različitih modula.
– To su epidemiologija, etiologija i fiziologija ovisnosti, drugi modul bio bi socijalni i emocionalni razvoj djece i mladih, treći razvoj i rana detekcija ovisnosti zdravlja, četvrti modul je promocija zdravlja, peti prevencijske strategije te šesti modul je razvoj programa prevencije zdravlja i promocije ovisnosti – rekao je voditelj studija Tomislav Rukavina.
Tijekom prošle godine na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije registrirano je 7 427 ovisnika o opojnim drogama, dok je prosječna dob prvog uzimanja droge 16 godina. Takvi podaci stručnjake su primorali na suvremen pristup prevenciji tog gorućeg problema suvremenog društva.