Prosinac podbacio

Nakon dobre turističke sezone u prosincu u Rijeci manje turista nego lani

Nakon dobre turističke sezone u prosincu u Rijeci manje turista nego lani

Prošlu je godinu Rijeku posjetilo gotovo 70 tisuća turista, koji su ostvarili 6 posto više noćenja nego godinu ranije. Najviše je bilo Talijana, Nijemaca, Španjolaca i Francuza, a u top 10 gostiju su i Japanci odnosno Izraelci.
Dobri turistički pokazatelji bili bi još bolji da u Rijeci nije podbacio prosinac u kojem je bilo 17 posto manje gostiju nego 2008. Odrazilo se to i na novogodišnju noć kada je u usporedbi s lani bilo 30 posto manje turista.
– To treba gledati s te strane da je bilo učestalo ružno vrijeme koje se i dan danas nastavlja, a naravno tu je i pristuna recesija koja se svakako odrazila na broj noćenja i ljudi koji su došli u Grad Rijeku – ističe voditelj Turističko-informativnog centra, Dino Matešić.
Uzrok manjem broju gostiju leži i u činjenici da je organizirani doček od hotela imao samo Grand hotel Bonavia, ostalo se svodilo na noćne klubove. Tako je perjanica riječkog hotelijerstva za Novu godinu bila popunjena gotovo do posljednjeg mjesta.
Boljim rezultatima nadaju se turistički djelatnici. Prva veća manifestacija koja je odavno prešla okvire Rijeke je pred nama – međunarodni Riječki karneval počinje za manje od deset dana.
– Pripreme su u velikom zamahu, imamo čak i najave grupa iz Japana, nadamo se i očekujemo isti broj gostiju kao i lanjskih godina – dodaje Matešić.
A da je karneval pravi mamac za turiste, govori i činjenica da su svi riječki smještajni kapaciteti posljednjih godina prebukirani za finalni vikend maškaranog ludovanja. Velika međunarodna povorka ove će godine zasigurno biti u znaku ljubavi jer se održava na samo Valentinovo.