Prošlo je 55 godina od potonuća grčkog broda Peltastis

Prije 55 godina, između Šila i Klimna na otoku Krku potonuo je grčki brod Peltastis.

Foto: Danijel Frka

Na dan kada je prije 55 godina između Šila i Klimna potonuo grčki brod Peltastis, članovi Ronilačkog centra Neptun iz Šila uz potporu Turističke zajednice Općine Dobrinj tradicionalno su u more na mjestu potonuća broda spustili vijenac u spomen na osmoricu u toj katastrofi smrtno stradalih moreplovaca.

U noći 8. siječnja 1968. godine dogodila se jedna od najvećih morskih tragedija u našem kraju. U 3 sata i 50 minuta brod Peltastis potonuo je otprilike na pola puta između Šila i Klimna, te sobom povukao sedam članova posade i kapetana Theodorosa Belesisa. Dan ranije, 7. siječnja u poslijepodnevnim satima brod je iz Jurjeva nakrcan drvom isplovio prema Rijeci. Kapetan Belesis oglušio se na upozorenje lučkog kapetana da ne isplovljava zbog jake bure. Nažalost, grčki kapetan podcijenio je snagu bure koja je u noći počela puhati orkanskom snagom. Nisu pomogli ni brodski motori ni sidra bačena u smjeru bure kojima se brod uzaludno pokušavao zaštiti od zanošenja broda prema strmoj obali. Sidra su proklizala kroz muljevito tlo i u 3,50 sati brod nošen burom potonuo je nakon što je udario u strmu obalu. Utopilo se sedam članova posade i kapetan, a četvorica su preživjela havariju uz teške ozljede.

Brod Peltastis danas je u relativno dobrom stanju, leži na dubini od osam do 30 metara, te predstavlja atrakciju za brojne ronioce. 

Za današnju prigodu napravljen je vijenac od lovorovog lišća, ukrašen maslinovim grančicama, kaduljom, ružmarinom i povezan zlatnom žicom. Opleten je hrvatskom trobojnicom i zlatnom trakom. Osam školjaka na njemu simbolizira osam nastradalih pomoraca.