Prosvjed radnika Autotroleja: “Ako bude trebalo, štrajkom ćemo blokirati grad”

Bučno i glasno radnici Autotroleja održali su prosvjed na Korzu.

Mijat Klobučar 40 godina svog života proveo je kao vozač Autotroleja, ponosno je stigao na prosvjed u kapi koju današnji šoferi nemaju. Zadovoljan je današnjim govorima, podsjeća da kad je on počeo raditi bilo je više poštovanja između putnika i vozača.Izlaz iz sadašnje situacije u Autotroleju ne vidi.Prosvjed je organizirao Nezavisni sindikat radnika Hrvatske.

-”Zahtjevamo povećanje plaće za svakog radnika Autotroleja od 300-500eura neto, naši zahtjevi su na stolu gradonačelnika i kao na stolovima svih predstavnika osnivača članova skupštine, ne skrivajte se iza sindikata koji trenutno pregovara , poručila je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić.

Naime, reprezentativni sindikat u Autotroleju je trenutno Sindikat vozača i prometnih radnika, no ni oni nisu prihvatili ponudu Uprave, ali nisu ni podržali današnji prosvjed svojih kolega.

-” Koristit ćemo sva sindikalna sredstva kako bi došli do svojih ciljeva, krećemo u novo kolektivno pregovaranje, naši zahtjevi su poznati, ako bude potrebno, štrajkom blokirati grad, to ćemo i učiniti, poručila je Marina Palčić.

Prosvjednici su skandirali Dosta je!, Tako je! I Hrvatska aludirajući na to da je dio kolega otišao raditi u inozemstvo, no da oni ostaju ovdje boriti se za svoja prava, a uvjereni su kako je ovo tek početak borbe.

-” Pokrenut će se nešto sasvim sigurno, u prvom redu će ohrabrit ljude naše vozace i radnike kada dode situacija da se pokrene štrajk, da su spremni stati, oni su spremni sad ali moramo zakonske procedure ispoštovati, ovaj prosvjed je jedno lijepo ohrabrenje za sve nas, rekoa je Robert Puljić povjerenik Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske

Sindikalni povjerenici održali su govore na Korzu pred nekoliko stotina kolega, građana, vatrogasaca i umirovljenika.Riječki vatrogasci na svojoj koži osjetili su kako je to boriti se za svoja prava kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini.

-”Došli smo podržati kolege iz Autotroleja, nama su kolege svi radnici u državi i smatramo dok ne budemo se solidalizirali svaki radnik sa svakim drugim da neće biti značajnih pomaka u vidu radnih prava i materijalnih prava radnika, bit još i više, poručio jetajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH Frane Žudić.

Nekoliko sati nakon prosvjeda gradonačelnik Rijeke pokušao je objasniti situaciju i odgovoriti na prozivke koje su odzvanjale ispod njegovog prozora.

-” Svakako razumijem radnike Autotroleja koji traže veća primanja, no to se ne moze rješiti potezom pera i preko noći, za to postoje organi u društvu, od skupštine i uprave koje, sve je to povezano sa subvencija koje građani putem proračuna JLS uplaćuju Autotroleja na godišnjom bazi , poručio je Filipović.

Prvi prijedlog povećanja od 10% reprezentativni sindikat je odbio, no već je danas na stolu nastavak pregovora. Za povećanje koje bi zadovoljilo sve, potrebno je povećanje subvencija svih jedinica lokalne samouprave koji su članovi skupštine društva, poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik vjeruje kako do štrajka neće doći, a naglasio je kako nikome ne brani ustavno pravo na izražavanje mišljenja i prosvjed, no prosvjed dan prije izborne šutnje smatra da je simptomatičan.

Korzo je ovih dana puno stranačkih štandova, neki su htjeli iskoristiti priliku i prosvjed iskoristiti za političke bodove, no organizatori su ih zamolili da se udalje iz prvih redova koji su bili namijenjeni radnicima Autotroleja.