Prstenovanje ptica u Ornitološkom kampu Učka

U sklopu Otvorenog dana Ornitološkog kampa Učka, provedena je akcija prstenovanja ptica kojoj su mogli prisustovati i posjetitelji.

-“To je metoda kojom želimo otkriti gdje ptice migriraju, kako migriraju, koliko su teške koliko im je dugo krilo, prosjek veličina ptica. Prstenovanje je bezopasan proces, nakon kojeg se ptice puste na slobodu, rekla nam je Tea Dorogi, stručna suradnica Udruge BIOM

Postupak prstenovanja ptica objasnila je Louie Taylor iz Udruge Biom:

-“Prvo postavimo mreže koje kasnije dižemo, to su fine niti koje ne mogu ozlijediti ptice, one se zapletu u mrežu i padnu u džep. Mi ih sigurno izvadimo iz mreže, odredimo vrstu, stavimo prikladnu veličinu prstena.

Mreže se svake godine postave na isto mjesto kako bi se mogli uspoređivati prošlogodišnji podaci kao i napredak prethodno prstenovanih ptica, a nekolicina je dobro poznatih vrsta na Učki.

Ornitološki kamp Učka održava se svako ljeto s ciljem istraživanja prirode i ptica.

Posebnost kampa Učka je u tome što su dobrodošli svi oni koji nemaju iskustva ni dozvole za prstenovanje ptica, a voljni su naučiti, stoga ne čudi što u kamp dolaze volonteri iz svih dijelova Hrvatske, ali i ostatka Europe.

Volonteri su u kampu u smjenama po 2 tjedna, a osim prstenovanja svakog se dana provodi i niz raznih edukacija i razgovora o prirodi i njenoj flori i fauni.