Prva ELEN punionica

Kastav - punionica

Hrvatska elektroprivreda je danas pustila u trajni rad prvu ELEN punionicu u gradu Kastvu, koja je smještena na Trgu Matka Laginje.

Punionica je postavljena na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Kastav dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu.

Na punionici u Kastvu, snage 2×22 kW, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, sa standardnim AC načinom punjenja do 22 kW. Trajanje i snaga punjenja ovise o snazi pretvarača u samom vozilu i napunjenosti baterije. Punjenje na ELEN punionicama u razvojnoj fazi HEP-ovog projekta e-Mobilnosti je besplatno te ga je moguće pokrenuti bilo kojom standardiziranim beskontaktnom karticom, kako bi se svim vlasnicima električnih vozila omogućio siguran početak i završetak punjenja. Dodatne informacije svi korisnici mogu dobiti putem e-mail adrese elen@hep.hr.

HEP je do sada postavio i pustio u pogon 120 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a uz sufinanciranje iz EU fondova prve brze punionice na hrvatskim autocestama, te jučer i prvu ultra-brzu punionicu (snage 175 kW), na odmorištu Vukova Gorica, na autocesti A6 Zagreb-Rijeka. HEP u ovom trenutku u realizaciji i planovima ima postavljanje više od stotinu novih punionica širom Hrvatske. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će ove godine rezultirati komercijalizacijom usluge.

HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske, kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim automobilom. HEP ujedno snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.