Prva intervencija Helikopterske hitne službe: Mladić s ozljedama glave s Lošinja prebačen u Rijeku

„Na Uskrs, dan koji simbolizira vjeru i nadu, naši predani djelatnici Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) pokazali su iznimnu posvećenost i profesionalizam u svojoj prvoj hitnoj intervenciji. Samo dan nakon uspostave strateškog projekta ove Vlade i zdravstvene administracije, tim HHMS-a brzo je reagirao na poziv za pomoć mladom pacijentu s Malog Lošinja koji je pretrpio ozljedu glave. Uz brzu i efikasnu koordinaciju s kopnenom hitnom medicinskom službom, pacijent je na licu mjesta stabiliziran, te unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima uslijed jakog juga, tim je helikopterom stigao do Malog Lošinja, pružio pacijentu hitnu medicinsku skrb prilikom preuzimanja pacijenta i tijekom leta, a kopnena hitna medicinska služba sigurno ga je prevezla u Klinički bolnički centar Rijeka (KBC Rijeka). Ova intervencija ne samo da potvrđuje operativnu spremnost i efikasnost HHMS-a u sinergiji s kopnenom hitnom medicinskom službom, već i našu nepokolebljivu predanost da osiguramo pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svim našim građanima, posebice onima na udaljenim i teško dostupnim područjima“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Po zaprimljenom zahtjevu za intervencijom tima helikopterske baze Rijeka, HHMS tim je unutar 5 minuta od dojave poletio prema Malom Lošinju, gdje je preuzeo 21-godišnjeg pacijenta i u pratnji medicinskog tima prevezao ga helikopterom na sletište Deltu, nakon čega je pacijent zaprimljen u KBC Rijeka. Mladom pacijentu učinjen je CT glave i vratne kralježnice, hospitaliziran je i dobrog općeg stanja.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dodatno su istaknuli da HHMS jamči stanovnicima i posjetiteljima, posebno onima koji se nalaze na udaljenim i otočnim područjima, kvalitetnu i dostupniju hitnu zdravstvenu zaštitu, uz već do sada uspostavljenu Pomorsku hitnu medicinsku službu brzim brodicama i povećan broj timova zemaljske hitne medicinske služe. Na taj način proširila se i ojačala dostupnost hitne medicinske skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske.

Konferenciju za novinare danas su održali Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, Senka Kajčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i Martina Pavletić, pročelnica OHBP-a KBC-a Rijeka. Više u videoprilogu.