PRVA ŽRTVA

69-godišnjak u Rijeci preminuo od komplikacija uzrokovanih svinjskom gripom

69-godišnjak u Rijeci preminuo od komplikacija uzrokovanih svinjskom gripom

Vrhunac gripe se nastavlja. Do sada je u našoj županiji zabilježeno nešto manje od 1600 slučajeva te bolesti, a ovog je vikenda u Rijeci svinjska gripa odnijela i jedan život. Riječ je o 69-togodišnjem kroničnom bolesniku koji je sa simptomima gripe u bolnicu došao prošlog četvrtka.
– Prema dosadašnjim podacima ove godine nije cijepljen, a nije cijepljen ni prošle godine na gripu i on je nažalost 29. siječnja preminuo, a spada u kategoriju onih naših bolesnika kojima je potvrđeno da se radilo o virusu gripe tipa AH1N1 – rekla je voditeljica Epidemiološke službe županijskog NZZJZ, mr. sc. Đana Pahor.
Zabilježeno je nekoliko težih slučajeva uzrokovanih svinjskom gripom, a do sada je u riječkom KBC-u hospitalizirano 58 osoba.
– Apsolutno imamo dojam da ima mnogo oboljelih i da je gripa prisutna kod nas. U 34 slučaja do sad od 61 za koje smo slali uzorke na analizu imamo potvrđeno da se radi o tipu AH1N1 – dodaje Pahor.
Gripa je nastavlja Pahor ozbiljna bolest za sve dobne skupine, a jedina kvalitetna zaštita je cijepljenje.
– U ovom momentu čovjek se može cijepit, neće mu se ništa štetno dogoditi samo je naravno pitanje da li će uhvatiti vrijeme da se zaštiti ili je možda već ovog momenta u inkubaciji jer se sreo i družio s nekim tko ima gripu – objašnjava Pahor.
Od početka sezonskog vala gripe, krajem prošle godine sve do danas, u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 15 tisuća oboljelih od gripe, od kojih je 10 nažalost umrlo. Kao uzročnik dijagnosticira se isključivo virus gripe tipa AH1N1.