Prvi April: Najpopularnije šale kroz povijest

Svi smo se barem jednom našalili na 1.travnja – bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili su pak nas zeznuli. Općepoznato je da se u svijetu na taj dan obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. No, znate li gdje i kako je ova tradicija započela? Nekoliko je teorija 

Pretpostavlja se da potječe čak iz 1564. kada se početkom travnja održavao festival ludosti zvan ”Quirinalia”. Upravo te godine francuski kralj Karlo Deveti je predstavio novi kalendar po kojemu je početak Nove godine pomaknut sa 1. travnja na 1. siječnja.

Oni koji nisu slijedili novi zakon Novu godinu su i dalje slavili 01. travnja te su bili ismijavani i proglašavani prvotravanjskim budalama.

Jedna od teorija kaže da je zaslužna jedna šesnaestogodišnja Francuskinja koja je kralja Henrika IV.; koji je bio sklon mlađim ženama; pozvala na tajni spoj. Kad se pojavio u dogovoreno vrijeme na dogovorenom mjestu, umjesto nje ga je dočekala supruga, Marija de’ Medici… Druga teorija dolazi iz srednjovjekovne Francuske kada je francuski kralj Karlo IX. 1564. godine uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja prebačen na 1. siječnja, a oni koji su Novu godinu i dalje slavili u travnju bili su pomalo ekscentrični i luckasti.

Priče su se prenosile s koljena na koljeno, te se tradicija prvotravanjskih šala održala do danas.

Donosimo nekoliko popularnih šala kroz  povijest: BBC 1957. godine objavio da su, zahvaljujući blagoj zimi i nestanku insekata koji napadaju špagete, švicarski seljaci te godine imali odličnu berbu špageta, dok je švedska nacionalna televizija na 01. april 1962. godine dok je televizija bila crno bijela u program pustila ‘tehničara’ koji je rekao gledateljima da će je moći gledati i u boji, ako ispred ekrana razvuku najlonke… Godine 1976. britanski astronom Patrick Mur rekao je na radiju da će u 09:47 sati, Pluton izaći iza Jupitera, te je slušateljima rekao da će, ako skoče u određenom trenutku, imati osjećaj da lebde. Stotine ljudi javilo se i reklo da su upravo to doživjeli. Poznati lanac brze hrane Burger King je 1998. godine objavio veliki oglas u novinama u kojem je predstavio hamburger za ljevoruke. Kompanija je objasnila da će on ostati isti kao i original, samo će svi sastojci biti zarotirani za 180 stupnjeva kako se oni ne bi izlijevali s desne strane hamburgera…