Prvi hrvatski Festival menstruacije u Rijeci: 10% žena u Hrvatskoj nema sredstava za higijenske potrepštine.

Počeo je prvi hrvatski Festival menstruacije u Rijeci u organizaciji Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Namjera mu je započinjanje javnog razgovora o menstruaciji u našem društvu te njena destigmatizacija. Udruga PaRiter iz Rijeke provela je još 2020. godine prvo hrvatsko istraživanje o menstrualnom siromaštvu na koje se sada nastavio prvi hrvatski Festival menstruacije. U prvom redu je namijenjen djevojčicama koje tek počinju menstruirati,poručuju organizatori.

Destigmatizacija je u najvećoj mjeri usmjerena ka djevojčicama koje tek počinju menstruirati te njihovim roditeljima.Snježana Klarić prva je ravnateljica u Hrvatskoj koja je unatrag dvije godine polaznicama i djelatnicama varaždinske srednje Strojarske I prometne škole omogućila besplatne higijenske uloške.

-” Prvo su to bili ulošci kod pedagoga ili kod psihologinje, ali to nije funkcioniralo, čim vi morate doći tražiti to je onda nešto što nije baš ono spontano I onda smo kako mi imamo radionice sami dečki, učenici su izradili limene kutije, djevojke su to obukle u šarene tapete i montirali smo u svim sanitarnim čvorovima i za učenice i za nastavnice, ističe ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić

Osim u financijskom, ova hvalevrijedna akcija doprinijela je puno i u edukativnom smislu.

-”Moram priznati da su mladići, naši učenici isto bili iznenađeni, ali su bili još više iznenađeni sa spoznajom koji problemi se mogu javiti kod njihovih kolegica u razredu, da to može biti izrazito bolno, očito da se o tome dovoljno ne priča u obiteljima, a nedostaje i u školama zdravstveni i seksualni odgoj, poručuje Klarić.

Nekada je u javnom prostoru, a pogotovo hrvatskom saboru bilo nezamislivo govoriti na temu menstruacije i menstrualnog siromaštva. Dobrom suradnjom civilnog sektora i saborskih zastupnica postignuti su mali, ali značajni koraci u borbi sa ovim problemom.

-” Uspjeli smo u nakani da prisilimo vladu RH da smanji PDV na menstrualne i higijenske potrepštine za žene sa 25% na 13%. Međutim, naša borba tu ne završava jer mi ćemo inzistirati na smanjenu PDV-a sve dok ga ne dovedemo do najnižih grana, poručila je saborska zastupnica i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac

Prema istraživanjima 10% žena u Hrvatskoj nema sredstava da bi si osiguralo osnovne higijenske potrepštine.Festivalom se također želi osnažiti žene koje menstruiraju kroz brojne kreativne aktivnosti, razgovore te radionice fokusirane na cikluse.Sutra u 18 sati u Muzeju moderne I suvremene umjetnosti bit će održan okrugli stol na temu menstrualnog diskursa.Radionice su namijenjene svim dobnim skupinama bez obzira na rod I spol, a sve će završiti Bloody Mary partyem u nedjelju u 19 sati u dvorištu Galerije Studentskog kulturnog centra.