Prvi hrvatski STEM piknik u Rijeci

U subotu, 15. travnja od 10 do 16.30 sati, na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci (ispred Osnovne škole “Nikola Tesla”), održat će se prvi hrvatski STEM piknik. Riječ je o jednodnevnom kulturno-zabavno-edukacijskom događanju za djecu (i one koji se tako osjećaju) namijenjenom popularizaciji STEM-a.

STEM, slovo po slovo, znači science, technology, engineering i mathematics, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Namjera je ovim jednodnevnim događanjem u organizaciji Centra tehničke kulture Rijeka velike i male upoznati s nekima od načela prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koja svakodnevno nevidljivo djeluju na naše živote.

STEM piknik uključuje niz cjelodnevnih događanja: razgovore u sklopu Znanstvenog cafea, STEM Expo te kulturno-zabavni program.

U Znanstvenom cafeu sudjeluju meteorolog Zoran Vakula, astronom Korado Korlević te ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina. Razgovore s gošćama moderirat će Kristian Benić.

Kulturno-zabavni program uključuje koncert kod mlađe publike izuzetno popularnih Kišnih razdraganaca, zatim predstave Znanstvenici superheroji Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra te pop-up predstavu Čajanka kod Šifrice autorice, ujedno matematičarke, Marije Maksimović. Velike i male očekuje i Flying Pancakes Circus Marka Klauna – žonglersko-klaunski performans s podjelom čak 1000 palačinki, a glazbenu će podlogu svim događanjima kreirati DJ-ica Molekulica.

STEM Expo, izlagačko-radionički i natjecateljski dio STEM piknika, stvorit će niz prilika za igru i učenje. Djevojčice i dječaci moći će se natjecati u upravljanju Simulatorom vožnje, u Robo nogometu, Memory Buzz Wire Gameu, u igri na igraćoj ploči pod nazivom STEM Arena, igri Treasure hunt u STEM parku ili natjecanju Padobranci, gdje će zadatak biti od dostupnih materijala izraditi prikladnu košaru za jaje koje se ne smije slomiti pri slobodnom padu.

Na STEM Expou moći će se u detalje razgledati jedinstven studentski bolid Riteh Formula, kao i upravljati Bee bot robotima, rukovati 3D olovkama i pritom izrađivati različite predmete, učiti trikove s kartama i kako vezati čvorove, upravljati Cubettom – malim drvenim robotom, učiti o električnoj energiji spajanjem električnih krugova od elektrovodljivog plastelina i upravljati micro:Maqueen robotom uz pomoć drugog