PRVI SASTANAK O HRVATSKO–SLOVENSKOJ GRANICI U RIJECI

Prvi sastanak slovenske i hrvatske radne grupe za rješavanje graničnih pitanja održan je danas u riječkom hotelu Bonavia.

Prvi sastanak slovenske i hrvatske radne grupe za rješavanje graničnih pitanja održan je danas u riječkom hotelu Bonavia.

Prvi sastanak slovenske i hrvatske radne grupe za rješavanje graničnih pitanja održan je danas u riječkom hotelu Bonavia. Četrnaest pregovarača, po sedmero sa svake strane, uglavnom stručnjaci za međunarodno pravo, dva su sata razgovarali o mogućim rješenjima hrvatsko-slovenskih odnosa. – Obradili smo neka pitanja u vezi organizacije posla i brzine pregovora. Izaslanstva su predstavila temeljne poglede na tematiku, te što moramo dogovoriti prije nego spor predložimo pred treću stranu, rekao je glavni slovenski pregovarač Miha Pogačnik.Tko će preuzeti ulogu treće strane za sada se ne zna.Glavni hrvatski pregovarač Davorin Rudolf kaže kako ima nekoliko mogućnosti. To može biti Međunarodni sud pravde u Hagu, stalni arbitražni sud ili arbitraža. Što se hrvatske strane tiče, mi dajemo prednost onom forumu koji ima jaku praksu i koji spor može najbrže riješiti. Hrvatski bi izbor bio Međunarodni sud pravde u Hagu, rekao je akademik Rudolf. Pregovori se nastavljaju krajem svibnja na Bledu.
 
 
Autorica: Ljiljana Vidmar – Erjavac