Prvo inkluzivno kino u Rijeci:Filmovi prilagođeni gluhim osobama

U Rijeci otvoreno prvo inkluzivno kino na otvorenom, u projekcijama mogu uživati gluhe i nagluhe osobe

FB_IMG_1631215639845

Projekcijom filma redateljice Čejen Černić “Uzbuna na Zelenom vrhu”, u Rijeci je otvoreno prvo inkluzivno kino na otvorenom. Produkt je to petogodišnje suradnje Udruge gluhih i nagluhih s udrugom Filmaktiv kroz projekt “Film svima”, koja je rezultirala pokretanjem kina “Ugin filmski vrt”.

 

-“ Ugin je kratica od Udruga gluhih i nagluhih, zato jer želimo da gluhi i nagluhi u jednom trenutku preuzmu to kino. Nadamo se i nastavku projekta kroz gostovanja i u drugim udrugama gluhih i nagluhih,rekla je voditeljica projekta “Film svima”Maja Ogrizović.

Riječ je o projektu od izuzetnog značaja za širu zajednicu, naglašeno je tijekom otvaranja.Nakon svečanog otvaranja, uslijedile su avanture poznatog Kušanovog lika Koke Milića i njegovih prijatelja sa Zelenog vrha.

 

Nakon Uzbune na Zelenom vrhu, 10. rujna na programu je projekcija filma “Moj dida je pao s Marsa”, dok će tri dana kasnije, u dvorištu Udruge u ulici Viktora Cara Emina iznad riječkog KBC-a, posjetitelji moći uživati u kultnom filmu hrvatske dječje kinematografije “Vlak u snijegu”. Projekcije započinju u 20 sati, a organizatori pozivaju sve građane “dobre volje” da posjete “Ugin filmski vrt” te na taj način podrže projekt.