Putevima Frankopana

U Grobničkom kaštelu predstavljena fotomonografija putovima frankopana te srednjovjekovni kostimi udruga koje čuvaju frankopansku baštin

vlcsnap-2020-03-10-17h21m42s502

 

Kako sažeti preko 5 stoljeća dugu povijest Frankopana u jednu knjigu? Odgovor daje fotomonografija Putovima Frankopana odnosno njeni autori koji su slikom I tekstom uspjeli vjerno dočarati zanimljivu povijest ove stare hrvatske plemićke obitelji.

“Nije lako u nekih 10 stranica sve to zabilježiti a opet dati nekakav reprezentativan uvid u cjelinu priče. S koje god strane ušli u tu priču doći ćete do zanimljivih podataka, do uzbudljivih situacija a to je zapravo ono što nosi čitatelja”-naglasio je Velid Đekić, autor teksta koji nije mogao dovoljno nahvaliti dobru suradnju s Petrom Fabijanom čije su prekrasne fotografije ukrasile knjigu.

“Bilo je dosta zahtjevno jer sam imao malo vremena. U samo mjesec dana trebao snimiti 20 lokaliteta ali mislim da se cijeli rad isplatio. Ako će moje fotografije imalo doprinijeti valorizaciji Frankopana bit ću više nego sretan” dodao je Fabijan.

Hrvatska velikaška obitelj Frankopana oživjela je u fotomonografiji ali i, nakratko, pred očima uzvanika okupljenih ispred grobničkog kaštela. Tamo su, naime, predstavljeni srednjovjekovni kostimi za udruge koje se bave očuvanjem Frankopanske baštine. Jedna od njih je Frankopanska straža Grobnik.

“Mi nastavljamo tradiciju baštinjenja Frankopanskih običaja, njihove kulture I baštine koja nas je zadužila da s dužnim poštovanjem održavamo naslijeđeno” istaknuo je Goran Mavrinac, predsjednik udruge.

Sve to predstavlja nastavak uspješnog projekta Putovima Frankopana, a čija kulturno – turistička ruta obuhvaća 17 frankopanskih kaštela te 3 sakralne lokacije s područja županije.

“To je naša baština I naša baština treba biti u funkciji kulture, ali I turizma. Turizam je sad malo zaštekao zbog nekih drugih okolnosti koje su više zdravstvene prirode ali to neće trajati vječno. Prema tome, treba se pripremati I ponuditi tu našu ljepotu koju imamo na Kvarneru” poručio je župan Zlatko Komadina.

Cilj projekta je razviti kulturno – turistički proizvod čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije kaštela koji do sad nisu bili u prvom planu turističke ponude županije.