Računalna prijevara, građani oprez! Kupovao putem interneta pa ostao bez 25 000 kuna

internet-1862311_1920

Računalna prijevara, građani oprez! Kupovao putem interneta pa ostao bez 25 000 kuna

 

Policija je ovih dana zaprimila prijavu o počinjenju računalne prijevare. Riječ je o djelu kojim je oštećen 45-godišnji hrvatski državljanin kupnjom putem interneta. Javljajući se na objavljeni oglas na jednoj od društvenih mreža, kod dogovaranja kupnje 45-godišnjak je ustupio podatke svoje bankovne kartice te dan kasnije utvrdio da s iste nedostaje puno veći novčani iznos od dogovorenog spomenutom kupnjom. Time je materijalno oštećen za oko 25 000 kuna.

 

Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kriminaliteta, građanima dostavljamo informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

 

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456