Radionica obnove Bakarskih prezida: “Trebam obnoviti srušene zidove oko svoje kuće, pa sam došao naučit!”

Održana je 11. tradicionalna radionica obnove Bakarskih prezida. 

bakar (2)

Lokalitet Takala na kojem se nalaze Bakarski prezidi mjesto je koje ostavlja bez daha. S ciljem njegova očuvanja, održana je vikend radionica tehnike zidanja u suho. ” Nedavno smo se doselili na Praputnjak, tu je sve u kamenu, puno je kamena oko kuće, sruženih zidova, treba malo to obnoviti pa sam rekao doći ću tu naučit kako se to radi. ” – rekao je Leo, jedan od sudionika radionice.

Sudionici radionice uživali u sunčanom vremenu i prekrasnom pogledu na Kvarnerski zaljev, ali i marljivo obnavljali Bakarske prezide. ” To je 11. tradicionalna radionica uređenja Bakarskih prezida u organizaciji Poljoprivredne zadruge Dolčina Praputnjak, Udruge Dragodid I Udruge kulturni krajolik. ” – rekla je Ivona Miloš, predsjednica Udruge Praputnjak- kulturni krajolik. 

U ovoj godini slavi se čak 50 godina od zaštite ovog kulturnog krajolika. Oživljen je to komadić povijesti koji svjedoči o velikom naporu koje je uložilo lokalno stanoništvo kako bi izrazito zahtjevan teren pretvorilo u jedinstvene vinograde.