Ratna škola Ban Josip Jelačić u posjetu Rijeci i Opatiji

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Do danas je Ratnu školu završilo 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena) među kojima je 271 polaznika iz Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom. Tako će polaznici Ratne škole posjetiti Rijeku i Opatiju.

U Guvernerovoj palači za polaznike Ratne škole bit će organizirano zajedničko druženje s ratnim zapovjednicima postrojbi Primorsko-goranske županije iz Domovinskog rata s predavanjem „Primorsko-goranska županija u Domovinskom ratu“.

Nakon toga planiran je susret Ratne škole s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja polaznici Ratne škole planiraju obilazak stalnog postava zbirke Domovinskog rata s autorom postava Ivom Mileusnićem.

Nakon toga polaznici Ratne škole upoznati će se s povijesti Rijeke, kulturnim i povijesnim znamenitosti grada, a u sklopu razgledavanja zapaliti će svijeću kod Memorijalnog obilježja za 206 poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom boravka u Rijeci polaznici će se upoznati s Državnom intervencijskom postrojbom Civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji su u Turskoj imali izuzetno težak i zahtjevan posao kod pomaganja u traganju i spašavanju ljudi stradalih u potresu.