Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

„Usprkos preko 30 milijuna kuna manjem prilivu proračunskih  prihoda zbog korona krize i pada gospodarskih aktivnosti, naš Proračun ostaje isti, rekao je župan Komadina na početku današnjeg redovnog susreta s novinarima na kojem je dominirala tema prvog rebalansa Proračuna PGŽ za 2020. godinu. „Razlog tome je prijenos proračunskog viška iz prošle godine te određene preraspodjele i uštede, čime se osiguralo da nitko ne izgubi ništa od planiranog, a neki će čak dobiti i više. Nastavljamo dakle sa svim započetim kapitalnim projektima, osigurali smo nešto veća sredstva pomoći malom i srednjem gospodarstvu, zdravstvenim ustanovama. Neće se smanjiti niti sredstva za socijalu, kulturne i sportske programe, udruge građana“, rekao je župan.  Dodao je kako je zbog reduciranja programa EPK 2020 umjesto za tu namjenu planiranih 4 milijuna kuna uplaćeno dva milijuna kuna, a uplatit će se još oko 600.000 kuna namjenski, za realizaciju programskih pravaca 27  susjedstava i Lungo Mare.

Nešto detaljnije o brojkama  govorio je resorni pročelnik Krešimir Parat. Naglasio je da se ovim Izmjenama i dopunama, Proračun za 2020. godinu u ukupnom obujmu minimalno mijenja, odnosno povećava se za 3,3 mln kuna ili 0,25%. S viškom iz 2019.godine od 51,5 milijuna kuna amortiziran je pad prihoda i primitaka od  48,2 milijuna u ovoj godini. Dodao je također da je od izvornih županijskih prihoda  najveći pad prihoda od poreza i to 39,1 mln kuna. „Županija je iz 2019. prenijela ukupno 30,3 mln kuna, od čega, nakon umanjenja za prijenos namjenskog viška po posebnim propisima i ugovorima, „čisti“ višak iznosi 17,4 mln kuna. Upravo iz navedenih sredstava, unatoč smanjenju prihoda i primitaka tekuće godine, Županija je osigurala nastavak kapitalnih projekata, obnove bolničkih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, projekt revitalizacije Lječilišnog Centra Veli Lošinj te projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ “Jelenje-Dražice” u Dražicama i izgradnje školske sportske dvorane“, rekao je Parat. Dodao je također da se  nastojalo ovim Rebalansom održati, pa čak i povećati, sredstva za programe u sportu, kulturi i socijalnoj zaštiti. Tako su sredstva za razne programe u socijalnoj skrbi povećana za 0,5 mln kuna ili 16,7%, u kulturi za 143.000 ili 4,6% te sportu za 1,5 mln kn ili 15,8%.  Preko 4 milijuna kuna ušteđeno je smanjenjem plaća zaposlenih i materijalnih troškova.

O aktualnostima iz školstva izvijestila je resorna pročelnica Edita Stilin. Rekla je da je donijeta Odluka o početku i završetku školske 2020./2021. godine kojom nije predviđena mogućnost fleksibilnog uvođenja početka nastavne godine, kao što je bilo prethodnih godina. “Ove godine, kalendar rada je fiksni, a odlukom je predviđen čak pet termina odmora, što je presedan. Slijedeća nastavna godina započinje 7. rujna 2020. godine, a završava 18. lipnja 2021. godine, odnosno 25. svibnja 2021. (za učenike završnih razreda srednjih škola), istaknula je Stilin. Izvijestila je i da je na današnji dan 80 posto učenika razredne nastave u školama, najviše preko 90 posto na otocima i u Gorskom kotaru, a najmanje 67 posto, u školama riječkog prstena. Također su i u dijelu srednjih škola danas učenici ponovno u klupama, zbog održavanja praktične nastave, završnih ispita i priprema za državnu maturu koja počinje 8.lipnja. Navela je također da zbog nadoknade nastave iz vremena štrajka i u srednjim i osnovnim školama, nastavna godina završava različitih datuma, između 17. i 26. lipnja. Došlo je i do značajnih pomaka upisa u prve razrede osnovnih i srednjih škola, rekla je Stilin.