Rekonstrukcija simbola Rijeke:Ruši se lansirna rampa i gradi njezina replika?

Foto:Visit Rijeka

MG_6905-scaled

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Rijeke raspravljalo se o rekonstrukciji lansirne rampe Torpedo. 

Pitanje je postavio vijećnik Robert Salečić iz Unije Kvarnera na aktualnom satu Gradskog vijeća. Zanimalo ga  je li napravljena studija i što će biti sa lansirnom rampom. Ona je, kako navodi Salečić, najbitnija stvar što se tiče turizma u Rijeci, a nemamo niti putokaz gdje se nalazi.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio da svi trebaju biti svjesni da se lansirna stanica torpeda nalazi na pomorskom dobru kojim gospodari Lučka uprava, čija je to ujedno i obaveza održavanja, no Grad Rijeka ne bježi od odgovornosti, poručio je. 

– Svjesni smo važnosti torpeda za industrijsku povijest Rijeke. U razgovoru s Lučkom upravom i Ministarstvom dobili smo obećanja da će se nešto poduzeti. Izrađena je studija sadašnjeg stanja. Studija kaže da je jeftinije srušiti objekt i napraviti njegovu repliku, nego obnoviti ono što je tamo u stanju kakvo je danas. Okvirni trošak i ono što je predviđeno po cijenama kad je rađena studija iznosi desetak milijuna kuna za rekonstrukciju koja podrazumijeva gradnju iznova jer je to jeftinije od same restauracije. Lansirna rampa, kada bi se u nju preselio i dio Muzeja grada Rijeke vezan za torpedo bio bi novi turistički adut na području Rijeke. Spremni smo odvojiti manji dio sredstava, što smo predvidjeli proračunom za iduću godinu, a Lučka uprava će planirati veći dio za samu obnovu – zaključio je Filipović.