​Rekorder vikenda s 1,84 promila alkohola zaustavljen u Viškovu

Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te su pri tome evidentirana 148 prometnih prekršaja.

Od tog broja 13 prekršaja se odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 12 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 na prekoračenje brzine, kao i na četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježena su i dva prekršaja upravljanja u vrijeme važeće zabrane, po jedan prekršaj upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilima i upravljanje vozilom prije stjecanja prava te 105 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 173 km/h evidentirana je u petak, 24. veljače, na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na vijaduktu Zečeve Drage kod Vrbovskog. U 11.49 sati radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke BMW, ogulinskih registracijskih oznaka, kretalo u smjeru Rijeke na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h.
U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa   potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 62 alkotestirana vozača, 13 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a  najveća koncentracija od 1,84 g/kg evidentirana je na području Viškova 41-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaustavili u subotu, 25. veljače, 50 minuta nakon ponoći na području Viškova gdje je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom marke Suzuki, riječkih registracijskih oznaka.
Odmah je izdvojen iz prometa te je zbog počinjenog prekršaja protiv njega podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 1320 eura i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.


Ostale koncentracije alkohola su u rasponu između 1,01 i 1,5 g/kg zabilježene kod pet vozača, četiri su bila s koncentracijom od 0,51 do 1,0 g/kg, s 1,51 g/kg i  više su evidentirana tri vozača, a jedan vozač  s koncentracijom do 0,50 g/kg.

Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirana je i 21 prometna nesreća u kojima je jedna osobe teško i dvije su lakše ozlijeđene. Pozivamo i ovim putem sve sudionike u prometu na oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.