Rekorderi vikenda: najveća brzina 212 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,47 g/kg

brzina

 

Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet.

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

 

U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 407 prometnih prekršaja. Od toga su evidentirana 97 prekršaja prekoračenja brzine, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, zatim 31 prekršaj vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, 17 prekršaja nepropisno korištenja mobitela u vožnji te deset prekršaja

Upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom. Zabilježena su k tome i tri prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, dva upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te 199 ostala prekršaja.

 

Najveća brzina evidentirana je na području Vrbovskog kada je na autocesti A6 kod vijadukta Zečeve Drage u subotu, 18. srpnja u 10 sati, osobno vozilo marke Mercedes, zagrebačkih registracijskih oznaka, kretalo se brzinom od 212 km/h u smjeru Rijeke na mjestu gdje je ograničenje 110 km/h.

 

Od 244 alkotestiranih vozača, najveća koncentracija od 2,47 g/kg izmjerena je 33-godišnjem vozaču u središtu Rijeke. Njega su policijski službenici interventne policije zatekli u petak, 17. srpnja oko 22.25 sati u Strossmayerovoj ulici gdje je osobnim vozilom marke Opel, riječkih registracijskih oznaka, upravljao u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole, a pritom nije koristio ni sigurnosni pojas.

Utvrđeno je da je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje vozilom B kategorije. Zbog počinjenih prekršaja sankcioniran je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

 

Što se tiče ostalih koncentracija, 11 vozača je bilo s koncentracijom od 1,01 do 1,50 g/kg alkohola, 10 ih je u kategoriji između 0,51 do 1,00 g/kg, kao i iznad 1,50 g/kg, sedam ih je u skupini od 1,51 g/kg i više, a troje ih je bilo s koncentracijom do 0,50g/kg (mladi i profesionalni vozači). Uz navedene, jedan je vozač odbio alkotestiranje, a dvojica testiranje na droge.

 

 

Proteklog vikenda dogodilo se i 30 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teže, a šest je lakše ozlijeđenih osoba.

Od teško ozlijeđenih osoba, jedan je slovenski motociklist ozlijeđen na Krku, mađarski pješak na Rabu, dok je hrvatski vozač osobnog vozila ozlijeđen na željezničkom prijelazu na području Delnica. Svim ozlijeđenima je medicinska pomoć pružena u KBC Rijeka.

 

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba te veće sigurnosti u prometu pozivamo opet sve sudionike, poglavito vozače, na odgovorno ponašanje i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa i pravila.