Rezultati akcije Dan sigurnosti u prometu

U razdoblju od 16. do 22. rujna ove godine, a u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL provedena je kampanja Dani sigurnosti u prometu.

Kampanja je provedena paralelno s Europskim tjednom mobilnosti i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju (nadzor uporabe sigurnosnog pojasa u vožnji, mobitela i drugih uređaja).

 

Tijekom operativne akcije na distrakciju na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirano je 732 vozača na 113 lokacije. Od ukupnog broja kontroliranih vozača kod njih 96 je evidentiran prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji i 48 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

 

Osim spomenutih, evidentirana su i četiri vozača kod kojih je pronađena droga te su prekršajno sankcionirani u skladu sa Zakonom o suzbijanju zlouporabe droge. U akciji su također otkrivena i tri vozača za kojima su bile raspisane potraga, ali i dva vozača koji su kazneno prijavljeni radi počinjenja kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.

 

Inače, ova već tradicionalna akcija, odnosno Projekt Dani sigurnosti u prometu, provodi se istovremeno u svim zemljama Europske unije raznim preventivno-represivnim aktivnostima, s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih osoba u prometu. U sklopu Kampanje, 21. rujna, obilježen je i Dan bez poginulih u prometu.

 

U vrijeme održavanja ROADPOL-ove akcije, od 16. do 22. rujna, na prometnicama u nadležnosti PU primorsko-goranske nije bilo smrtno stradale osobe

Foto:PU Pg