Rezultati potvrđuju: Gorski kotar destinacija za neodoljiv zimski odmor

Gorski kotar u jedanaest mjeseci ove godine bilježi više od 16% noćenja i gotovo 10% više dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a u studenom ove godine broji više od 14% noćenja i gotovo 19% više dolazaka u odnosu na spomenutu 2019. godinu.

Čabranka, Čabar, Alen Leš

Kada se promatra temperaturno tipičan goranski zimski period, od studenog do ožujka, vidljivo je kako je destinacija nadmašila 2019. godinu po svim statističkim pokazateljima, a posjetitelji su čak produžili svoj boravak. Ujedno, rezervacije za zimski period, što uključuje adventsko i novogodišnje vrijeme kao i zimske školske praznike, i dalje premašuju očekivanja jer se traži smještaj više. To dokazuje da su posjetitelji potvrdili kako je Gorski kotar prepoznat kao destinacija za neodoljiv i nezaboravan zimski odmor. Naime, zima u odnosu na službeni kalendar, u goranski kraj dolazi značajno ranije i odlazi značajno kasnije.

Horvatova Staza, Risnjak, Delnice, Mario Jurina 

„Iznimno uspješan ljetni period, a i po rezultatima nam zimski daje dodatan poticaj za daljnja ulaganja. Investitorima smo izrazito interesantna destinacija što se direktno reflektira i na intenziviranje tržišta nekretnina. Jasna je potreba ulaganja u zimske sadržaje, od sanjkanja do skijanja, kao i u smještajne kapacitete viših kategorija koja se ne smije propustiti.“, istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara. Kazao je kako izvrsni rezultati daju dodatan vjetar u leđa i lokalnim turističkim dionicima i široj zajednici jer su se značajno obogatili sadržaji u destinaciji, a to se očituje i u bogatim programima tijekom adventa i proslave Nove godine.

Dvorac Stara Sušica, Ravna Gora, Dom mladih

„Posebnu pažnju u predstojećoj godini posvetit ćemo gastronomiji i daljnjem razvoju Gastroventure à la Gorski kotar inicijative, koju smo pokrenuli s lokalnim ugostiteljima kako bismo prezentirali tipičnu goransku kuhinju i njezine autohtone vrijednosti. Cilj nam istaknuti domaće namirnice i dodatno osnažiti tradicijski izričaj i u modernom ruhu.“ – dodao je Hrg. Zaključno je naglasio kako je gastronomija jedna od ključnih komparativnih prednosti destinacije koja jača emotivnu poveznicu s gostima i jasno odražava toplu dobrodošlicu Gorana.

Sanjkanje, Čabar, Alen Leš