RIJEČANI POMAGALI NAKON POTRESA U ALBANIJI

Članovi riječke Civilne zaštite i dva potražna psa Dharma I Thomas sudjelovali su u traganju za nestalima nakon potresa u Albaniji

vlcsnap-2019-12-16-14h47m07s682

Razrušene kuće, urušeni hoteli, zdrobljeni automobili, sve je to ostalo nakon stravičnog potresa koji je u studenom pogodio Sjeverozapadnu Albaniju. Nažalot živote je izgubilo više od 50 osoba, stotinu je ozlijeđeno.

U pomoći Albaniji sudjelovali su i članovi riječke Civilne zaštite. Prva misija u Draču imala je za cilj traganje i spašavanje unesrećenih. A u toj odgovornoj zadaći možda i presudnu ulogu odradili su potražni psi. Među njima bili su i belgijski ovčari Dharma I Thomas i njihova vlasnica članica riječke Civilne službe Nataša Dančulović Škalamera. Thomas je inače pas njezinog supruga Matka Škalamere. I  Thomas i Dharma članovi su  Hrvatske gorske spašavanja,zajedno žive i treniraju.

– Iako je Thomas moj pas, naučio je slušati i Natašu. Ona je jedina povela dva psa, dok se jedan odmarao, radila je s drugim. Potražni psi prvenstveno su obučeni da traže žive osobe, nekoliko su ih spasili. No nažalost, pronalazili su I mrtve, rekao je pročelnik Područnog ureda za zaštitu I spašavanje Rijeka Matko Škalamera.

U Albaniji bio je i vođa drugog hrvatskog tima koji je stigao u drugoj turi nakon potrage za nestalima.

– Misija je uspješno obavljena. Naša zadaća bila je procjena iskoristivosti objekata koji su bili pogođeni tijekom potresa u Albaniji.Sada su sve faze spašavanja završene , istaknuo je zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Rijeka Siniša Badovinac na prijemu u primorsko goranskoj županiji. Naime, pripadnike Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite primio je župan Zlatko Komadina sa svojim suradnicioma.