Riječanka Romana Jerković Kraljić i u novom sazivu Europskog parlamenta

Održani su izbori za Europski parlament, a u Hrvatskoj ih je obilježila rekordno niska izlaznost. Svoje biračko pravo na ovim izborima iskoristilo je samo 21,34 posto građana s pravom glasa.

Tako će Hrvatsku u europskom parlamentu predstavljati šestorka iz HDZ, četvorka iz SDP-a, dok će po jednog zastupnika dati Domovinski pokret i Možemo!

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je još niža izlaznost nego na nacionalnoj razini te je iznosila 19,67 posto.

Najviše glasova ovdje je osvojila lista predvođenja SDP-om s gotovo 35% glasova, a iza njih se smjestio HDZ s gotovo 28 posto glasova. Treće mjesto zauzela je tzv Fair play lista od 12 stranaka predvođena Valterom Flegom koja je osvojila 6,75% glasova.

Zanimljivo, ista lista je na nacionalnoj razini prešla izborni prag od 5%, no nije osvojila mandat te tako Flego neće nastaviti sjediti u parlamentu.

Jedina predstavnica iz Primorsko-goranske županije u Europskom parlamentu ostat će tako Romana Jerković Kraljić iz SDP-a.

Kada gledamo samo grad Rijeku, prva dva mjesta pripadaju istim strankama kao i u županiji, no na trećem mjestu s gotovo 9 % slijedi Možemo.

No, to nije kraj izborima, u prosincu nas očekuje i prvi krug predsjedničkih izbora.