Riječka bolnica ide na »hladni pogon«. Radit će samo hitne zahvate i preglede

Lokalitet Sušak

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer su se liječila 104 pacijenta s dijagnozom COVID-19, od čega njih 13 uz pomoć respiratora. Kako je za Novilist.hr , izjavio  ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Alena Ružića, bolnica zasad ima dovoljno kapaciteta za sve bolesnike, a prije produženog vikenda otvoren je i novi COVID-odjel na sušačkom lokalitetu, Odjel fizikalne medicine koji je tako povezan s Odjelom nefrologije na kojem se također liječe COVID-bolesnici. 

– Imamo spreman plan aktivnosti u slučaju povećanja broja pacijenata, a cijeli bolnički sustav daje sve od sebe u ovom poslu koji je toliko težak i naporan da im još jednom zahvaljujem na trudu, kaže Ružić, dodajući da će bolnički krizni stožer danas raspravljati o dodatnom proširenju COVID-kapaciteta, ali i o eventualnom prelasku bolnice na tzv. hladni pogon koji će smanjiti broj zahvata i pregleda koji nisu hitni.

Zbog povećanog broja pacijenata moramo raspoređivati naše djelatnike i morat ćemo smanjivati broj zahvata, no trudit ćemo se da to smanjenje bude što manje. Moram reći i da na našim COVID-odjelima od početka pandemije tijekom 24 sata rade osobe s potrebnim kompetencijama u liječenju COVID-bolesnika, a mladi liječnici su također tu i pomažu, izjavio je Ružić za www.novilist.hr