Riječka pomorska policija spasila dvoje mladih turista na kajaku

 

 

Jučer, 7. srpnja, oko 20 sati, zaprimljena je dojava od Središnjice traganja i spašavanja na moru kako se kod rta Sv. Marak, u blizini Vrbnika na otoku Krku, zadnji put nalazio kajak s dvije osobe kojeg nosi vjetar. Ubrzo nakon zaprimanja dojave u traganje je upućeno policijsko plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka. Prilike na moru su pritom bile vrlo zahtjevne, puhao je jak vjetar, olujna bura, a more je bilo izrazito valovito.

Osim posade policijskog plovila u u traganju su sudjelovala i dva privatna plovila, od kojih je posada plovila, vrste katamarana “Mali Marino”, u uvali Petrina na otoku Krku i pronašli nestali kajak oko 21.45 sati. Koordinaranom zajedničkom pretragom pronađene su dvije osobe s kajakom koje su ukrcane na katamaran i prevezene do mjesta Selce.

 

Riječ je o 22-godišnjoj državljanki Poljske i 25-godišnjem državljaninu Brazila koji u ovoj havariji nisu ozlijeđeni, ali su bili vrlo iscrpljeni. Oni su ,naime, iznajmili kajak kako bi razgledali obalu u smjeru Novog Vinodolskog, a bez prethodne provjere vremenske prognoze. Vremenski uvjeti su se pogoršali tako da se nisu uspjeli vratiti natrag na obalu niti mobitelom pozvati pomoć. Tijekom traganja i postupanja nije bilo onečišćenja mora.

Apeliramo na sve nautičare te druge osobe koje žele s različitom vrstom plovila kretati se po moru da obvezno prate vremensku prognozu i savjetuju se s pomorskom policijom ili s dežurnom službom nadležne Lučke kapetanije pozivom na broj 195, poručuju iz policije.

 

Foto:Goran Kovačić/Pixsell