Riječki izviđači putuju na Smotru Saveza izviđača Hrvatske

U nedjelju  24. srpnja u 14  sati s parkirališta na Mlaki, 110 članova Saveza izviđača Rijeke odlazi u Lovinac (Ličko-senjska županija) na 11. Smotru Saveza izviđača Hrvatske. Smotra hrvatskih izviđača je najveća višednevna akcija u prirodi, koju Savez izviđača Hrvatske organizira svake četvrte godine kao višednevno logorovanje pod šatorima, a po uzoru na slične smotre (Jamboree) .

Savez izviđača Hrvatske je jedina organizacija, i institucija u Hrvatskoj, čiji članovi znaju i mogu (sve volonterski), te imaju potrebnu opremu, „na livadi“ sami podići i urediti prostor (logor) za redovan i svakodnevni život u prirodi za ovako veliki broj sudionika, i u njemu, uz provedbu specifičnog izviđačkog programa, organizirano provesti sve dane boravka. Tako se već ovih dana u blizini Lovinca podiže cijeli šatorski grad za smještaj i boravak sudionika.

Sudionici Smotre će, osim uobičajenih izviđačkih aktivnosti (koje svake godine primjenjuju na svojim redovnim logorovanjima pod šatorom) na izbor imati i specifične programe sadržane u devet  programskih cjelina (planinarenje, preživljavanje u prirodi, spašavanje, prirodnjaštvo i klimatske promjene, pionirstvo (program izrade drvnih konstrukcija), program na vodi, arheologija, astronomija i biciklizam. Dio tih programa provesti će se uz suradnju partnerskih organizacija (Hrvatska zajednica tehničke kulture, Crveni križ Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite).

Uz prije spomenutih 110 riječkih izviđača, koji u Lovinac putuju u nedjelju, jučer je s opremom otputovalo 15 konačara koji će pripremiti cijeli logor, dok će 25 najmlađih članova – poletaraca i pčelice na Smotru doputovati tek slijedeću nedjelju.