Rijeka

Skijaški turizam 2021?

Organizirati skijanje turističkim agencijama ove će sezone bit pravi izazov. Neizvjesna epidemiološka situacija, otkazivanja putovanja, moguća samoizolacija nakon povratka u Hrvatsku pitanja su na koja trenutno nitko nema siguran odgovor. Ipak, turističke agencije skijašku sezonu spremno dočekuju

Pročitaj više

Palača Šećerane u koju se smjestio stalni postav Muzeja Grada Rijeke oduševljava Riječane

Postav koji prikazuje gospodarsku i društvenu povijest Rijeke se proteže na dva kata u više od 30 prostorija i da bi se detaljno sve pogledalo potrebno je više od sat vremena. Posebno je zanimljiv postav Slatka povijest Rijeke posvećen Rafineriji šećerane, u kojoj se među ostalim nalazi tona šećera.

Pročitaj više

BITNA SI - predstavljen portal Bitna.si koji prenosi iskustva uznemiravanih žena u javnim prostorima

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u Rijeci traje kampanja pod sloganom BITNA SI. Ujedno je to i naziv internet stranice na kojem su objavljene priče i iskustva žena o fizičkom i verbalnom nasilju koje su doživjele

Pročitaj više

Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji smart city / pametni grad

 

 

Na konferenciji “Održivi gradovi”, koja je danas održana u Zagrebu, predstavljeno je istraživanje “Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova 2020.” u sklopu kojeg je Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji Smart city / pametni grad.

Pročitaj više

Raste broj smrtno stradalih u prometu

Do danas čak 24 posto manje nesreća na županijskim cestama no nažalost broj smrtnih slučajeva s prošlogodišnjih 16 porastao na 21.

Pročitaj više

Izložbom na Korzu otvorena manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice

Izložbom na postamentima na Korzu posvećenim riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje otvorena je manifestacija „Benja 2.0 – Tjedan glagoljice“.

Manifestacija „Benja 2.0 – Tjedan glagoljice“ održava se u Rijeci od 23. do 30. studenoga u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u znak podsjećanja na 490 godina od osnivanja glagoljske tiskare Šimuna Kožičića Benje u Rijeci. Tjedan glagoljice za ovu je prigodu nazvan Benja 2.0 zato što obuhvaća sadržaje u rasponu od početaka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnog tiskanja.

Pročitaj više

Dani tehničke ispravnosti vozila

Prosječno vozilo na hrvatskim cestama staro je između 12 i 13 godina. Tako barem kažu najnoviji podaci a razlog leži u činjenici da si u vrijeme korone malo tko može priuštiti novi automobil. Zato je važnije sada više no ikad odazvati se na dane tehničke ispravnosti vozila.

Pročitaj više

Krenuo redovan rad Muzeja grada u Palači šećera, posjeti za građane od utorka do nedjelje

Nakon tjedna otvorenja Palače šećera, tijekom kojeg je atraktivan stalni postav Muzeja grada u Krešimirovoj 28 obišlo 2.350 posjetitelja, od utorka, 24. studenog, Palača će za posjete biti otvorena u redovnom radnom vremenu Muzeja na toj lokaciji - od utorka do nedjelje, od 11 do 19 sati. Ponedjeljkom i blagdanom Muzej je zatvoren.

Pročitaj više

Zapušteno zemljište na parkiralištu gomila ozelenili učenici Osnovne waldorfske škole

U centru grada na parkiralištu Gomila, točnije uz njezin zemljani dio zatekli smo učenike Osnovne waldorfske škole u Rijeci, na nastavi vrtlarstva. Zapuštenom i neuglednom prostoru promijenili su vizuru i ozelenili ga biljem, na radost brojnih stanara i prolaznika.

Pročitaj više

Književna nagrada Drago Gervais dodijeljena Branimiru Dropuljiću za pjesnički prvijenac Kosine

Po ocjeni povjerenstva “Kosine” razbijaju predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i razumijevanje.

Branimir Dropuljić (Varaždin, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Autor je preko dvadeset znanstvenih radova u području analize govora i afektivnog računarstva. Trenutno radi kao podatkovni znanstvenik na projektima vezanima za obradu prirodnog jezika. Pjesme su mu objavljivane u Poeziji, Riječima, Libri Liberi, Stranama, Quorumu i drugim časopisima i portalima. Dobitnik je druge nagrade na natječaju Ulaznica 2019 za poeziju, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada Drago Gervais za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Pročitaj više

Industrijska konoplja u Rijeci

Industrijska konoplja hit među Riječanima! U kafićima se konzumira kao čaj a može se kupiti i putem automata.

Pročitaj više

Zlato na međunarodnom turniru

Gimnazijalac Marko Drozdek dio je četveročlanog hrvatskog tima koji je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca osvojio zlatnu medalju ,Marku je to već drugo zlato .

Pročitaj više

Izaslanstva Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke položili vijence

Povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Zapaljene svijeće i položeni vijenci na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci za sve poginule i nestale žrtve Domovinskog rata.

Pročitaj više

Rijeka: Lažni volonteri ukrali starici 89 000 kuna

 

Policija traga za dvjema nepoznatim osobama koje su prije par dana na području Zameta u Rijeci kaznenim djelom teške krađe oštetile 86-godišnju hrvatsku državljanku. Riječ je o počinjenoj krađi na drzak način kada je 86-godišnjakinja u stan pustila spomenute osobe, a koje su joj se lažno predstavile kao volonteri-zdravstveni djelatnici. U stanu su počinitelji iskoristili njezino povjerenje i nepažnju te joj pritom otuđili oko 89 000 kuna.

 

Pročitaj više