Rijeka: Dobitnici potpore književnom stvaralaštvu u 2020. godini

narrative-794978_1920

 

Grad Rijeka je, sedmu godinu zaredom, dodijelio potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Dodijeljene su jedna polugodišnja potpora u iznosu od 30.000,00, te dvije tromjesečne potpore u iznosu od 15.000,00 kuna

Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke je 4. veljače 2020. godine raspisao Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva koji je bio otvoren mjesec dana.

Na temelju procjene Kulturnog vijeća za književnu djelatnost Grada Rijeke u provedenom Javnom pozivu za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva dodijeljene su :

  • jedna polugodišnja potpora u iznosu od 30.000,00 kn bruto Dori Šustić te

  • dvije tromjesečne potpore u iznosu od 15.000,00 kuna bruto Nenadu Stojkoviću i Franji Deranji.

Kulturno vijeće za književnu djelatnost u sastavu: Alica Kolarić, Darija Žilić i Vanesa Begić procijenilo je pristigle prijave u skladu s utvrđenim kriterijima. Prijave su ocijenjene sukladno nizu kriterija, od kojih se najviše vrednuje kvalitetna oglednog rukopisa, koncept djela, profesionalne reference autora, značaj programa za grad Rijeku te potpisan ugovor s nakladnikom.

 

Rukopis će, ukoliko autori to žele, u elektroničkom obliku biti dostupan čitateljima na web stranici Gradske knjižnice Rijeka što će omogućiti korisniku potpore – autoru rukopisa dobivanje povratne informacije od čitatelja, povezivanje s čitateljima, moguće unapređenje rukopisa, kao i stvaranje čitateljske baze za distribuciju djela kada rukopis bude objavljen.

 

Kako bi odgovorio na potrebe daljnjeg razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je 2014. godine krenuo s pilot-projektom poticanja književnog stvaralaštva na lokalnoj razini, prateći pozitivan trend Ministarstva kulture, koje je uvelo stipendiranje književnog stvaralaštva.

 

Do sada je, uključujući i autore koji su postali stipendisti u 2020. godini, potporu za književno stvaralaštvo dobilo 24 autora koji djeluju na riječkog književnoj sceni.