Rijeka ima predstavnika na popisu 40 najvećih TV zločinaca svih vremena

purple man 2 (2)

PRAVO IME: Zebediah Killgrave

NADIMAK: Purple man

MJESTO ROĐENJA: Rijeka, Hrvatska ( Jugoslavija )

OBITELJ: Melanie Killgrave (bivša supruga); Kara Killgrave (kćer); Benjamin Killgrave (sin); Joe (sin); Šallah (kćer); Connor, Jamie (sinovi)

PODRUČJE DJELOVANJA: New York City, New York, SAD; ranije Kanada; Hrvatska; Jugoslavija

VISINA: 180 cm

TEŽINA: 75 KG

ČOVJEK-MUTANT – izmijenjen nesrećom

SUPERMOĆI: kontrola uma,  regenerativni faktor ozdravljenja

AUTORI: Stan Lee, Joe Orlando

PRVO POJAVLJIVANJE: Daredavil 4. listopada 1964. godine

Zebediah Killgrave ( Purple man ) je izmišljeni lik, superzločinac koji se pojavljuje u američkim stripovima koje je objavio Marvel Comics. Ljubičastog čovjeka stvorili su pisac Stan Lee i umjetnik Joe Orlando. Prvi puta se pojavio u stripu Daredevil #4 (listopad 1964). Njegovo tijelo proizvodi feromone koji mu omogućuju nadzor tuđih postupaka.

Purple man rođen je u Rijeci. Po zanimanju je liječnik te je postao međunarodni špijun. Poslan je da se kao Sovjetski špijun infiltrira u kemijsku rafineriju gdje je slučajno poprskan kemikalijama koje su mu kosu i kožu pretvorile u ljubičastu boju. Pokazalo se da je nervni plin Killgraveu dao sposobnost da zapovijeda voljom drugih ljudi. Nazivajući sebe ljubičastim čovjekom, Killgrave je započeo kriminalnu karijeru. Na početku karijere, upotrijebio je svoje ovlasti za kontrolu uma kako bi prisilio ženu da postane njegova supruga. Nakon toga krenuo je koristiti svoje super moći za kriminalne radnje. 

Osim u stripovima o Daredavilu, Purple man se pojavljuje i u stripovima o Spider-manu te Avengersima…

Izmijenjenu verziju lika prikazao je David Tennant u televizijskoj seriji Jessica Jones postavljenoj u Marvel Cinematic Universe, za što je Tennant dobio pohvale kritike i za koju je lik uvršten u popis Rolling Stonea “40 najvećih TV zločina svih vremena”. 

 

 

Quote1 Only you have been able to resist me… and for that reason, you can no longer be permitted to live! Quote2

 Purple Man