Rijeka je IN: Broj turista u prosincu nadmašio sva očekivanja

2022. godine kao šlag na tortu došli su turistički rezultati iz prosinca koji su nadmašili sva očekivanja turističkih djelatnika.

Broj dolazaka nadmašio je rezultate rekordne 2019. godine za 38%, dok je broj dolazaka stranih gostiju porastao za impozantnih 48%. Trend velikog rasta zabilježen je i u segmentu ostvarenih noćenja koja su narasla za 24%. U tom povećanju najznačajniji udio ostvarili su strani turisti čiji se broj noćenja povećao za 32%.

Pogled na sveukupni turistički rezultat na području grada Rijeke u 2022. godini može turističke djelatnike ispuniti velikim zadovoljstvom. Kada destinacija ostvari godišnji rast od 10% u dolascima i 22% u noćenjima svakako nema mjesta nezadovoljstvu. Ova godina ostat će zapamćena po svojim fizičkim pokazateljima ali i izuzetnom rastu kapaciteta u privatnom smještaju. Završetak pandemije probudio je optimizam kod velikog broja privatnih investitora koji su se odlučili pokrenuti nove ili dodatno proširiti postojeće smještajne kapacitete, što je bio jedan od ključnih elemenata ovakvog rasta statističkih pokazatelja u Rijeci. Upravo iz te činjenice proizašlo je povećanje broja noćenja u privatnom smještaju za 15%.

Pokazalo se također da se uvijek možemo osloniti na naše tradicionalne goste iz Njemačke i Austrije koji bilježe kontinuirani rast i dolazaka i noćenja, ali probudila su se neka nova tržišta, tako da je veliki porast zabilježen sa tržišta Poljske, Slovačke i Češke koji su osim Dalmacije polako počeli otkrivati i ljepote našega grada i to je nešto što treba produbljivati i prilagođavati ponude tim tržištima.

Foto: Visit Rijeka facebook